Drie laatste tips voor de Koningin

Gepubliceerd op dinsdag 15 september 2009 (Nieuws / In de media)

troonredeVanochtend blikte Victor Vlam op BNR Nieuwsradio vooruit op de Troonrede. Ook als je niet hebt geluisterd kun je hieronder de tips teruglezen. Hieronder dus de drie tips voor de Koningin om dit jaar het volk te boeien en te inspireren.

1 — Spreek niet over de burger, maar tot de burger. De “Leden van de Staten-Generaal” zijn niet de werkelijke doelgroep. Zij weten immers al enkele dagen wat er ongeveer in de Troonrede staat. Het gaat om de mensen thuis, en probeer hen erbij te betrekken!

2 — Geef geen opsomming van nieuw beleid, maar stel de burgers gerust. Dit is waar mensen in crisistijd behoefte aan hebben en waar Koningin Wilhemina zo in uitblonk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een speech leent zich beter voor het beïnvloeden van gevoelens dan het overdragen van een lading informatie.

3 — Varieer het stemgebruik. Zelfs als de tekst al vastligt, kun je met wisselingen in intonatie, snelheid en volume je publiek boeien. Laat af en toe een pauze vallen en ben je ervan bewust dat een te nadrukkelijke articulatie een teken is van voorlezen. Daarbij helpt het om niet te zitten maar te staan. (We hebben bij Debatrix dezelfde teleprompter – autocue – als Barack Obama en stellen ‘m graag ter beschikking!)

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?