Winst voor Obama, een zege voor de retoriek

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 5 november 2008

Gisteren won Barack Obama overtuigend de Amerikaanse verkiezingen. In slechts vier jaar tijd heeft een onbekende politicus uit Illinois zich omgetoverd tot de nieuwe president van Amerika. En dat is grotendeels dankzij het retorische talent van Obama. De speech die hij vier jaar geleden gaf op de Democratische conventie maakte hem onmiddellijk een kandidaat voor het presidentschap. De zege van Obama vannacht is het ultieme bewijs dat mensen met goede communicatieve vaardigheden het ver schoppen. En ik geloof dat dit niet alleen geldt in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven.

Veel van de technieken van Obama kan een directeur ook gebruiken om zijn personeel te motiveren in tijden van tegenspoed. Zij kunnen gebruikt worden door alle lagen van het personeel om het bedrijf, haar visie en haar product beter en overtuigender neer te zetten. Om die reden hebben Lars en ik de succesvolle training ontwikkeld ‘Spreken als Obama’, waaruit belangrijke tips zijn gedestilleerd voor een nieuw hoofdstuk in de derde, herziene druk van ‘Ik krijg altijd gelijk’.

En wat Obama kan, is niet alleen talent. Zo kort als acht jaar geleden werd Obama nog beschreven als een saaie, humorloze spreker. Hij deed toen een poging om Afgevaardigde te worden in het Congress voor een district in zijn thuisstaat. Zijn poging was niet succesvol, maar fungeerde als prikkel voor Obama om zijn vaardigheden aan te scherpen. Door veel te oefenen en ongetwijfeld goede, deskundige feedback te krijgen, ontwikkelde hij zich tot de beste spreker van zijn generatie. En de eerste zwarte president van Amerika.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. Jan schreef:

    Grappig, ik dacht dat Obama een geboren spreker was

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!