Overtuigtip #41 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Het geheim van een loterij

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 22 april 2009 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipHoe motiveer je een grote groep mensen om de juiste beslissing te nemen?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Het is eigenlijk heel simpel: laat mensen kans maken op een mooie, grote beloning. Het is belangrijker dat de beloning aantrekkelijk is dan dat de kans groot is. Geef dus niet drie MP3-spelers van een B-merk weg, maar één luxe iPod. Hoe groter de beloning, hoe makkelijker anderen worden verleid tot bepaald gedrag.

Waarom werkt dit?

Mensen hebben de neiging om de kans op onwaarschijnlijke, maar aantrekkelijke gebeurtenissen te overschatten. Ondanks dat de kans klein is, laten mensen hun gedrag er wel door beïnvloeden.

Wie die met succes toepast

Het campagneteam van Barack Obama had een revolutionair idee. In de Verenigde Staten heb je veel dollars nodig om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Om geld in te zamelen wilde ze niet alleen geld ophalen bij bedrijven en rijke Amerikanen, maar ook de gewone man. Deze zogenaamde kleine geldschieters kunnen geen duizenden dollars missen, maar wel tien of twintig. Om deze strategie succesvol te maken, moesten deze mensen in grote getale geld schenken. Hoe motiveer je ze daartoe? De campagne bedacht een loterij met als hoofdprijs een ontmoeting met Obama. Een aanlokkelijk idee voor de fanatieke aanhangers van Obama! De kans om te winnen is astronomisch laag. Maar het resultaat voor de campagne niet. Dankzij deze loterij waren talloze mensen – die in veel gevallen nog niet eerder geld hebben geschonken aan politici – bereid om hun spaarpot om te kieperen. Uiteindelijk heeft de campagne van Obama een historisch hoog geldbedrag ingezameld.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten! Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. stanley brown schreef:

    Niet van de kleine spaarders.
    26% van het opgehaalde geld kwam van de kleine spaarders bij Bush was het 25%.

  2. Victor Vlam schreef:

    Er waren significant meer kleine geldschieters dan in het verleden, waarvan vele nog niet eerder geld hadden geschonken aan een campagne. Maar het is waar dat het een mythe is dat het significant meer is dan bijvoorbeeld Bush, die ook veel geld ophaalde bij de gewone man. Een mythe die overigens bewust door de campagne in stand is gehouden. De reden: als iedereen denkt dat iedereen geld schenkt, is dat kennelijk de geaccepteerde norm en zullen meer mensen zich conform gedragen. Psychologen noemen het ‘sociaal bewijs’.

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!