Debatrix goes America!

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op donderdag 23 oktober 2008

Victor Vlam en ik staan op het punt om naar Amerika te gaan! Over minder dan een uur vertrekt onze vlucht naar Washington. Ons doel is duidelijk. We willen de kandidaten in actie zien. Tijdens rallies en town halls. Zo veel mogelijk. En van dichtbij.

Voor verschillende media zullen we verslag doen van de wijze waarop Amerikaanse politici in de slotfase van deze verkiezingen hun achterban proberen te overtuigen. Speciaal voor de trouwe lezers van deze blog zullen Victor en ik proberen elke dag een stukje te schrijven. Deze keer: waar gaan we naartoe?

Wie o wie?

Ik zit nu met mijn laptop op schoot dit stukje te tikken. Locatie: Schiphol. Wie we de komende twee weken in actie zullen zien is nog onzeker. Dat zit zo: het is nog helemaal niet duidelijk waar de kandidaten zullen spreken. Meestal wordt dat maar een dag of twee van tevoren bekend gemaakt door de campagneteams. Gedeeltelijk in verband met de veiligheid van de kandidaten, maar ook om strategische redenen. De tijd van de kandidaten is schaars, en ze kunnen dus het beste spreken op die plaatsen waar hun optredens het grootste electorale effect zal hebben — daar waar kandidaten dicht bij elkaar staan in de peilingen. En dat verandert regelmatig. Ook houden ze hun kaarten liever voor zich: waarom de andere campagne wijzer maken dan hij is?

Dat maakt het voor ons wat lastiger. Want de afstanden zijn best groot in de Verenigde Staten, zelfs als je bedenkt dat Victor en ik ons waarschijnlijk zullen beperken tot Ohio, Virginia, Pennsylvania en North Carolina. Tot tien minuten geleden hadden we geen flauw idee waar we naar toe zouden moeten gaan na onze landing in Washington. Een aardige site waar we kunnen zien waar er rallies zijn is www.mapthecandidates.com.

UPDATE: Inmiddels weten we het. We gaan naar Martinsville!

(wordt vervolgd…)

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

20/3Stakeholder-analyse: Op wie moet jij jouw verhaal richten?
5/3Framing: het coronavirus en de impact van taal
27/2Vlammen in het vragenvuur: Geen excuses, maar een niet-ontkennende ontkenning
20/2Voorzitten & Gespreksleiden: De kracht van een goede introductie