Medialogica: goede slogan of niet? ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’

Gepubliceerd op donderdag 2 april 2020 (Nieuws / In de media)

Alleen samen krijgen we corona onder controle: een goede slogan, of niet? En wat valt op aan de communicatiestrategie van de regering. Daarover interviewde het tv-programma Medialogica onze expert Lars Duursma.

Hieronder het hele gesprek:

Alleen samen krijgen we corona onder controle? Wat vindt u van die slogan?

Niet schokkend, wel duidelijk. En bovendien een slogan die nog twee jaar meekan. Wat opvalt: bijna alle anderen regeringsleiders gebruiken doorlopend oorlogsmetaforen: War on Corona, strijd tegen het virus. De slogan had ook kunnen zijn: alleen samen kunnen we het virus verslaan of overwinnen.

Maar Rutte mijdt vanaf het begin de oorlogsretoriek. Waardoor er dus ook geen oorlogspresident nodig is met oorlogsbevoegdheden, zoals in sommige andere landen – waar zelfs het parlement buiten werking wordt gesteld. Onder controle krijgen heeft een andere lading: het gaat beheerst, rustig en stap voor stap. Het is een proces van de lange adem.

Alleen samen… Louter die twee woorden vormen al een tegenstelling. Is dat een woordspeling? Opzet?

Dat is heel bewust. Onze koning had het al over het eenzaamheidsvirus. De huidige situatie heeft natuurlijk iets geks: aan de ene kant moeten we het met z’n allen doen, maar aan de andere kant doen we dat vooral door in ons eentje thuis te zitten. ‘Alleen samen’ creëert toch het gevoel dat we dit met z’n allen doen.

Er zit overigens wel een gevaar in de verwoording, want als je de tekst groot achter je neerzet, staat er al snel: SAMEN KRIJGEN WE CORONA. Dat is iets wat je vaker ziet: op foto’s van GroenLinks-congressen staat ook vaak OEN LINKS of OEN NKS.

De Fransen hebben Restez chez vous (blijf thuis) en de Britse premier Boris Johnson, herhaalt steeds Stay home, protect the NHS, save lives. Zijn die niet beter?

Nederlanders zijn niet zo van autoriteit en commando’s. Als je baas zegt: doe dit! Dan is de eerste reactie: waarom?!

OEN NKSHier speelt ook mee dat je een bredere slogan de komende twee jaar kunt combineren met preciezere acties. En die acties zullen waarschijnlijk steeds veranderen.

Blijft de vraag: hebben slogans daadwerkelijk effect of is het louter reclametaal?

Slogans kunnen zeker effectief zijn. Je mag alles van me weten, behalve m’n PIN. ‘Vier uur, cup-a-soup. De paarse krokodil. Just do it. Yes we can. Make America Great Again.

Ook ‘intelligente lockdown’ vind ik overigens ook een hele krachtige term.

Wat vooral belangrijk is: je ziet dat alle gemeenten de slogan nu massaal hanteren. En de boodschap is helder: niet alleen, maar samen. Geen botte bijl, maar een intelligente lockdown. Geen oorlogsretoriek maar stapje voor stapje het virus onder controle krijgen. Daarmee biedt zo’n slogan uiteindelijk toch richting en houvast.

Dit was Medialogica Kort. Tot een volgende keer!

Reageer op dit artikel

  1. Chantal schreef:

    Goed verhaal en helder. The war on cancer kennen wij goddank ook niet. Want niet iedereen kan een survivor zijn. Ik ben blij dat ik in Nederland woon en niet in de USA

    • Lars Duursma schreef:

      Yes, eens. Die oorlogsmetaforen zijn ook bij ziekte gevaarlijk, want dat betekent dat iedereen die de ‘strijd’ niet ‘wint’ kennelijk niet hard genoeg heeft ‘gevochten’, terwijl of een medicijn aanslaat vaak gewoon een kwestie is van genoeg. De verkeerde metafoor kan dan veel mensen onnodig pijn doen.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!