Overtuigtip #384 van 681   |   Toon willekeurige tip →

Zo spreek je (m/v) als bedrijf meer vrouwen aan

Door onze expert Nathan de Groot

Gepubliceerd op donderdag 19 november 2015 (Overtuigtips)

Vrouwen solliciteren sneller als er geen (m/v) staat bij een vacature, zo blijkt uit Vlaams onderzoek. Drie dingen zorgen er juist wél voor dat vrouwen aangesproken voelen. We bespreken ze hier kort, omdat we denken dat iedereen (m/v) er van kan leren.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

 1. Noem naast de mannelijke ook de vrouwelijke functietitel. Dus niet loodgieter of directeur (m/v), maar loodgieter / loodgietster. De verklaring: “Als mannelijke beroepen ook een vrouwelijke functiebenaming krijgen, kan iedereen zich gemakkelijker voorstellen dat er ook vrouwen zijn die deze beroepen uitoefenen, en dat ze dat succesvol doen.” Het effect is overigens nog sterker als je eerst de vrouwelijke vorm noemt, dus directrice / directeur.
 2. Gebruik de juiste adjectieven. Weet dat bijvoeglijke naamwoorden als analytisch, competitief en doelgericht doorgaans als ‘mannelijk’ worden beschouwd. Daarentegen zijn creatief, zorgvuldig en gepassioneerd eerder ‘vrouwelijk’. De verklaring zit ‘m in een grotere sense of belonging bij vrouwelijke kandidaten. “Het strategisch kiezen van adjectieven om het profiel van de gewenste kandidate te omschrijven, creëert meer overeenkomst tussen zelfbeeld en beroeps­beeld en trekt zo meer vrouwen aan.” Opvallend is dat ook progressieve mannen meer interesse tonen bij deze adjectieven. Weten welke adjectieven je beter wel/niet gebruikt? Hier vind je een lijst 225 vrouwelijke, mannelijke en neutrale adjectieven (pdf).
 3. Benoem geen eigenschappen maar gedrag. Dat trekt meer mannen én vrouwen aan. Dus niet ‘je bent commercieel’, maar ‘je kan de commerciële belangen goed behartigen’. De verklaring is dat mensen liever reageren op een vacature om iets te DOEN, dan iets te ZIJN. Bovendien: “Als je ‘mannelijke’ persoonskenmerken formuleert als gedrag in plaats van als een eigenschap, dan hebben vrouwen een grotere intentie om te solliciteren.” Begin de zin dus liever met ‘je kan’ dan met ‘je bent’.

De resultaten worden nu toegepast in België om het tekort aan personeel voor ‘mannenberoepen’ terug te dringen. Misschien schrijf je geen vacatureteksten of studievoorlichtingsmateriaal, maar ook als je een dienst of product verkoopt zou je de helft dus gemakkelijk vergeten. Wees je daarom altijd bewust van je doelgroep: je spreekt veel meer mensen aan als je de juiste woorden gebruikt!

 

Nathan de Groot is trainer, coach en gespreksleider bij Debatrix. Nathan was spreker bij TEDxVienna en traint nu anderen in het TED-waardig Presenteren. Je kunt hem ook tegenkomen als trainer van de masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht en Luisteren & Beïnvloeden. Naast trainer is hij redacteur en presentator bij De Speld.

Samen met Debatrix ontwikkelde Nathan Slidefest.

Reageer op dit artikel

 1. Janice Smit schreef:

  Twee dingen die me in dit artikel opvallen:
  Bij de afkorting m/v staat het mannelijke altijd voorop, net als in heel veel invulformulieren. Als vrouw zit je daarmee standaard op het tweede plan.
  Het zou naar mijn idee al schelen om van v/m te spreken, waarmee de organisatie laat merken dat men er in ieder geval over na heeft geacht;
  Vrouwelijk functietitels leveren krom Nederlands op. Sinds jaar en dag is er geen enkele vrouwelijke directeur die zich nog directrice noemt, of geassocieerd wil worden met het beeld dat het woord ‘directrice’ oproept, dat voorbeeld vind ik voor het Ned. taalgebied niet goed gekozen. Of wat te denken van het bekende secretaris / secretaresse. Ik denk daarom niet dat het noemen van de vrouwelijke functietitel een aanbeveling is.

  Verder vraag ik me af, ander onderwerp, of het mogelijk is om de reacties van anderen te zien, zo ja, waar staan die?

  • Nathan de Groot schreef:

   Dank voor je reactie, Janice.
   Van v/m gaat inderdaad een andere boodschap uit. Ik kan me voorstellen dat het dus ook een ander resultaat oplevert, al is dit niet specifiek onderzocht door de Karel de Grote-hogeschool en Universiteit Antwerpen.
   Krom Nederlands of Vlaams is denk ik afhankelijk van de context en inderdaad het beroep. Bij politica of politicus vind ik het verschil juist goed en logisch, maar in de Tweede Kamer is het (op dit moment) ‘Mevrouw de voorzitter’ – zeg hier vooral niet ‘(Mevrouw de) voorzitster’. Enfin, eens met dat het geen universele regel is. Zoals met alle tips geldt ook hier: pas ze juist toe. De context en doelgroep is daarbij erg belangrijk. Weet alleen dat deze maatregel dus wel bewezen effect sorteert.

   Overigens staan alle reacties onder de overtuigtip. Ook als het er in dit geval (nog) één is.

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten