Overtuigtip #584 van 681   |   Toon willekeurige tip →

👑 Waarom je beter geen iPad kunt gebruiken bij het voorlezen van een speech

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op dinsdag 17 september 2019 (Overtuigtips)

Koning Willem-Alexander leest troonrede voorVerschillende mensen vroegen het zich af: waarom draagt onze koning de Troonrede voor met een stapeltje A4’tjes in zijn handen? Dat kan anno 2019 toch best wat moderner, bijvoorbeeld met een iPad? Het vasthouden van een tablet had echter beslist niet geleid tot een betere voordracht, om meerdere redenen.

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

Continu scrollen

De afgelopen jaren heb ik tientallen mensen een uitgeschreven speech zien voordragen van tablet of laptop. En steeds weer gaat het volgende mis: sprekers zijn geneigd om na elke zin even te scrollen. Zin uitgesproken? Hoppa, direct weer verder scrollen. Met hun vinger proberen ze er een soort autocue van te maken. Het effect: tijdens de hele speech gaat alle aandacht van de spreker naar de tablet in plaats van naar het publiek.

De enige manier waarop je op dezelfde wijze contact kunt houden met je publiek, is als je een pdf maakt van je spreektekst en alleen aan het einde van de pagina met één beweging naar de volgende pagina gaat. Maar zelfs dan merk ik dat het vasthouden van een tablet — en de angst dat er toch ineens belletjes en meldingen tussendoor komen — bij sprekers toch leidt tot mentale onrust.

Weerkaatsing

Er is ook een andere reden waarom onze koning bij de Troonrede geen tablet vasthield: de spots die noodzakelijk zijn voor een goede verslaglegging op televisie, zijn veel krachtiger dan de lampen bij jou thuis. Zoals tablets niet fijn lezen in de felle zon van een strandvakantie, zou de verlichting in de Ridderzaal te veel weerkaatsing hebben opgeleverd om prettig te kunnen lezen. Precies om die reden gebruikte onze koning (net als tv-presentatoren) geel papier: dat weerkaatst minder dan wit papier.

Had het dan echt niet wat moderner gekund? Nou ja, hij had de toespraak kunnen voordragen met teleprompter (autocue). Maar dan had onze koning toch echt even moeten staan — sowieso al een goed idee bij het spreken in het openbaar.

Meer over de Troonrede lezen? Zie hier onze recensies voor NRC Handelsblad van 2016, 2017 en 2018.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten