Recensie Troonrede: Bewonderenswaardig hoe onze koning zich door deze tekst heensloeg

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 20 september 2017 in nrc.next en NRC Handelsblad

Op verzoek van NRC schreef onze expert Lars Duursma net als vorig jaar een recensie van de Troonrede. Het artikel werd gepubliceerd in het NRC Handelsblad.

De Troonrede

Door koning Willem-Alexander
Gezien op 20/9

Vorm: ◉◉◉
Inhoud: ◉

De Troonrede van 2017 klonk vertrouwd in de oren. Dat kwam niet zozeer door de vaderlijke toon van onze vorst, als wel door de woorden die soms wel erg bekend voorkwamen.

Een woordje verschil

Na jaren van tegenwind groeit de economie weer”, sprak de koning. Een jaar eerder was dat: „Sinds enkele jaren groeit de Nederlandse economie weer.” Het gevolg: „Meer mensen hebben een baan.” In de versie van 2016: “Steeds meer mensen vinden weer werk.

In een open en internationaal georiënteerde samenleving als de onze is het buitenland altijd een invloedrijke factor”, aldus de koning. Vorig jaar was dat nog: „De risico’s en onzekerheden voor onze open en internationaal georiënteerde economie komen vooral uit het buitenland.

Onze koning prees „het harde werken en de veerkracht van de Nederlandse bevolking”. Een jaar eerder benoemde hij nog „het harde werken en de ondernemerszin van de Nederlandse bevolking”. Toch een woordje verschil.

De tekst leek bij vlagen een bijeenraapsel van eerdere uitspraken, hier en daar wat herschreven om het verwijt van zelfplagiaat voor te zijn.

De tekst leek bij vlagen een bijeenraapsel van eerdere uitspraken, hier en daar wat herschreven om het verwijt van zelfplagiaat voor te zijn.

Inspiratieloos

Ook de onderwerpkeuze was weinig verrassend, want vrijwel identiek aan vorig jaar met blokjes over de Europese Unie, internationale samenwerking, klimaat- en energiebeleid, veiligheid en terrorisme, onderwijs en gaswinning in Groningen.

Dat de Troonrede weinig nieuwe voorstellen zou bevatten, was al bekend. Maar dit was wel heel inspiratieloos. Alsof een scholier is blijven zitten en een jaar later vrijwel hetzelfde werkstuk inlevert, hopend dat de leraar het niet doorheeft.

Taalkundig was het ook al geen hoogstandje. Hoewel de zinnen lekker kort waren, bleef de betekenis ervan vaak onduidelijk. Neem deze bijzondere duiding van de wereld om ons heen: „In de geopolitieke verhoudingen verandert er het nodige.” Absoluut waar. Maar zonder verdere uitwerking een volstrekt overbodige platitude: de zin zou niet misstaan in alle Troonredes sinds 1848.

Onhandige pauzes en stroeve formulering

Een rode draad ontbrak en aan soepele bruggetjes deed de tekst ook al niet.

Een rode draad ontbrak en aan soepele bruggetjes deed de tekst ook al niet. Want hoe ga je verder direct na een paragraaf over strafrechtelijke vervolging en berechting van de daders van vlucht MH17? Laat dat maar aan deze regering over: „Voor de verpleeghuiszorg is volgend jaar meer geld beschikbaar.

Tenslotte waren sommige zinnen wel erg stroef geformuleerd: „Een baan hebben of werkloos zijn, maakt een groot verschil in het leven van mensen.” Probeer die zin maar eens hardop uit te spreken. Wat dat betreft was het nog bewonderingswaardig hoe onze koning zich door deze tekst heensloeg.

Hij keek wel erg veel naar z’n blaadje en liet pauzes vallen op onhandige momenten – tijdens alinea’s in plaats van tussen de blokjes – maar zijn stem klonk krachtig en zelfverzekerd. De articulatie was prima en hij legde goed nadruk op de juiste woorden. Onze koning leek veel meer op zijn gemak dan bij eerdere edities.

Extra sneu dus dat hij met uitgerekend deze tekst op pad werd gestuurd.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. rij marks schreef:

    ” Onze koning leek veel meer op zijn gemak dan bij eerdere edities.” tja…. deze speech had hij vorig jaar ook all geoefend…

  2. Herman de Muinck schreef:

    Het meest trieste vond ik de uitsmijter, dat de regering zich realiseert dat de grote zorgen van de mensen die in het Groningse aardbevingsgebied wonen niet zomaar zijn weggenomen. Zolang de regering zo blijft doorgaan met de gaswinning, zullen de zorgen van alle gedupeerden van de gaswinning alleen maar groter worden.

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Leerzaam, praktisch, energiek en heel inspirerend!
Sanne Kosterman
Trainee / TNO
De speechclub werd met enthousiasme gepresenteerd. Ik ben erg positief over het interactieve karakter en de ruimte die iedereen kreeg om zijn/ haar inbreng te doen.
Véronique Termoshuizen
"Door de online coaching van Debatrix heb ik mijn verhaal in een nieuw jasje kunnen steken. Door deze investering kan ik de komende jaren met mijn presentatie vooruit! Ik was eerst bang dat de online coaching saai zou zijn, maar het overtrof al mijn verwachtingen. Bedankt Maarten voor de leuke, effectieve en waardevolle coaching!"
Sharon Vassell
Marketing Trade Coordinator / Curaçao Tourist Board Europe
Ik kijk terug op een waardevolle online masterclass waarin er veel persoonlijke aandacht is besteed aan alle deelnemers in de groep! Niet alleen de praktische handvatten waren fijn, ook de ruimte om te oefenen en de persoonlijke feedback heb ik als positief ervaren. Ondanks dat je de online training vanaf één plek meemaakt, vond ik het juist door het beperkte aantal deelnemers enorm persoonlijk, productief en vol met leermomenten! Dus ik ben erg positief over de training, ondanks dat door het online werken de interactie met andere deelnemers beperkt was.
Bert Bakker
Rekenkamer
Heel verhelderend en inspirerend!
Thomas Brink
Project Officer Diversity & Inclusion / ABN Amro


Volg direct een training!

29 septRemote Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Online)
2 oktSpeechwriting (Rotterdam)
7 oktDebatrix Unlimited: Speechclub (Exclusief)
14 oktMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Den Haag)
14 oktDebatrix Unlimited: Storyclub (Exclusief)
20 oktRemote training TED-waardig presenteren (Online)
29 oktVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
6 novMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
16 novTED-waardig presenteren (Den Haag)
1 decMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
4 dec Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
11 decOnline Meetings Leiden (Online)
20 janVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
5 febSpeechwriting (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)