Overtuigtip #665 van 665   |   Toon willekeurige tip →

Warren Buffett gebruikt deze eenvoudige psychologische techniek om z’n geloofwaardigheid te vergroten. Dat kun jij ook.

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 19 juli 2017 (Overtuigtips)

Warren Buffett is de bekendste en meest succesvolle investeerder ter wereld. Z’n vermogen: 75 miljard dollar. En dan heeft hij tussendoor ook nog eens een aanzienlijk deel weggegeven aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Elk jaar schrijft hij een brief aan de aandeelhouders van z’n investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Overtuigexpert Robert Cialdini viel op dat Buffett daar de afgelopen 15 jaar iets deed wat hij nooit zag in andere jaarverslagen: in de eerste twee pagina’s meldt hij consequent iets wat z’n bedrijf en hij NIET goed hebben gedaan.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Ontwapenend

Het effect is enorm, legt Cialdini uit: “Het is zó ontwapenend.” Buffett laat zo zien dat hij eerlijk wil zijn naar z’n investeerders, waardoor de rest van z’n verhaal veel geloofwaardiger wordt. En na die eerste twee pagina’s noemt hij steevast heel veel zaken die goed zijn gegaan.

In het onderstaande filmpje legt Cialdini, bekend van z’n vele bestsellers op het gebied van overtuigingskracht, het principe nog eens goed uit:

Maar kijk uit!

Toch moet je erg oppassen bij het toepassen van deze techniek. Er is waarschijnlijk een groot verschil tussen jou en Warren Buffett: nog voor dat de laatste een woord heeft geschreven of uitgesproken, staat hij al op een enorm voetstuk bij z’n publiek. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om snel een nadeel te noemen.

Bij TED talks zie je ook vaak dat sprekers beginnen door zichzelf op de hak te nemen. Dat werkt als je publiek tegen je opkijkt, het maakt je benaderbaar en sympathiek. Maar als mensen je nog niet kennen of vanaf het begin al sceptisch waren, kan het er juist toe leiden dat niemand je nog serieus neemt.

Leer van Buffett

Extra reden om dus goed te kijken hoe Buffett deze techniek toepaste. Het nadeel staat bij hem nooit in de eerste zin. Ook niet in de eerste alinea’s. Maar wél op de eerste twee pagina’s. Vlak voor je alle voordelen presenteert dus.

Begin je belangrijke document of presentatie dus krachtig met een mooie aandachttrekker (hier een pagina vol tips) en iets positiefs. Daarna mag je gerust een nadeel noemen. Het maakt de rest van je verhaal geloofwaardiger.

Succes!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Overtuigtip: Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams

26/3 - Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
5/3Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen