Overtuigtip #-2010 van 681   |   Toon willekeurige tip →

Omgaan met tegenslag: wat iedereen kan leren van voetballers

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 29 maart 2017 (Overtuigtips)

Zaterdag was het weer zo ver: een dramatische prestatie op het voetbalveld. Met daarna, al bijna net zo tenenkrommend, de plichtmatige interviews. Let daarbij ook eens op het merkwaardige taaltje van voetballers. Bij goede prestaties gebruikt een speler de ik-vorm: “Ik kreeg een grote kans en ik schoot raak.” Mist diezelfde speler voor open doel, dan hoor je: “Je krijgt een grote kans en je schiet mis.” Ook Arjen Robben (respect dat hij wél voor de camera’s ging staan!) deed het zaterdag: “Ik was positief, ook voor de wedstrijd.” En twee zinnen later: “Je verliest met 2-0.” Waarom doen voetballers dat toch? En wat is het effect?

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

In een eerdere overtuigtip kon je al lezen hoe voetballers zo — vaak onbewust — geen verantwoordelijkheid nemen voor iets wat niet goed ging. Dit soort taalgebruik gaat ten koste van je geloofwaardigheid, zo schreef ik heel stellig. (Tsja, zo schrijf je weleens iets… ;-))

Omgaan met tegenslag

Onderzoek in de laatste uitgave van Science werpt een nieuw licht op de zaak: zulk taalgebruik helpt je beter om te gaan met tegenslag. Als je “jij” gebruikt bij het bespreken van negatieve ervaringen, kun je de situatie ‘normaliseren’ en er van een afstand op reflecteren, vertelt onderzoeker Ariana Orvell in een toelichting. Formuleringen als “You win some, you lose some” (ja, ook in het buitenland zeggen sporters veel “je”) maken een situatie minder beladen: het had iedereen kunnen overkomen.

En een sporter zal niet snel dit zeggen: “Wanneer ik boos ben, zeg ik dingen waar ik spijt van krijg.” Maar dezelfde boodschap kun je laagdrempeliger communiceren door te stellen: “Wanneer je boos bent, zeg je dingen waar je spijt van krijgt.”

Traumatische ervaringen

Mark Sicoli, antropologische taalkundige aan de Universiteit van Virginia, zegt dat dit onderzoek geweldige mogelijkheden biedt voor mensen die traumatische ervaringen willen verwerken: “De conclusies zijn erg robuust over meerdere onderzoeken. Ze tonen ons niet alleen hoe taal de manier beïnvloedt waarop we gebeurtenissen herinneren, maar ook dat over zulke negatieve ervaringen praten helpt bij het framen en reframen van de gebeurtenis.”

Kunnen we tóch nog iets leren van voetballers.

Ps Voetballers zijn overigens niet de enige die er rare gewoonten op nahouden als het gaat om persoonlijke voornaamwoorden. Is je wel eens opgevallen hoe vaak fans na de wedstrijd zeggen dat “we” hebben gewonnen, maar “ze” hebben verloren?

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten