Debat in kaart: Hoe heilig is die 3 procent?

Door onze experts Hanneke Kouwenberg en John Bijl

Gepubliceerd op vrijdag 7 september 2012 in nrc.next

Debatrix brengt regelmatig samen met nrc.next een maatschappelijk debat in kaart. Deze week was het de beurt aan het bezuinigen, het 3%-debat. Een topic dat een belangrijke rol speelt in de verkiezingen.

Debat in kaart met nrc.next

Hieronder de debatkaart die Debatrix samen met de opinieredactie en vormgevers van nrc.next heeft opgesteld:

PDF-versie van deze “debat in kaart

Aanpak

De “debat in kaart” geeft lezers meer grip op het maatschappelijk debat. We noemen bewust niet alle, maar vooral de belangrijkste argumenten. Bovendien geven we duiding en analyse. We onderscheiden tegenstrijdigheden en leggen vanzelfsprekendheden bloot. Dat geeft je als lezer overzicht en helpt je bij het bepalen van je standpunt, júist als je al kennis van het onderwerp hebt.

We werken daarbij volgens een vast stappenplan. Om te beginnen kijken we de belangrijkste vragen waarover voor- en tegenstanders het oneens zijn. In het geval van de 3% norm waren dat drie vragen: “Wordt de economie beter van de 3 procent norm?”, “Moeten we ons überhaupt aan deze Europese regels houden?” en “Is het hebben van een (groeiende) staatsschuld eigenlijk een slechte zaak?”.  Vervolgens kijken we naar de belangrijkste argumenten die worden gebruikt om die vragen te onderbouwen. Ten slotte werken we de argumenten uit, duiden we ze en illustreren we ze met pakkende quotes.

Uw “Debat in Kaart”

Debatrix brengt niet alleen samen met nrc.next debatten in kaart, maar werkt daarbij ook samen met maatschappelijke organisaties om hen te helpen een debat tot de essentie te brengen en tegelijkertijd de verdieping te zoeken. Meer hierover op onze speciale debat in kaart pagina.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!