EénVandaag-debat: voorbeschouwing

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op maandag 7 juni 2010 (Publicaties)

Het EénVandaag-debat belooft het spannendste debat te worden in de verkiezingsstrijd tot nu toe. Zal het gat tussen de VVD en de PvdA nog kleiner worden? Aan het EénVandaag-debat vanavond doen zes lijsttrekkers mee: Mark Rutte, Job Cohen, Jan Peter Balkenende, Femke Halsema, Emile Roemer en Geert Wilders. Wat mogen we van ze verwachten?

Mark Rutte kan het zich niet veroorloven om de strijd als gewonnen te beschouwen. Hij zal dus met passie zijn standpunt bepleiten. De vraag is of hij dezelfde felheid en gedrevenheid toont die hem tot nu toe hebben gekenmerkt in het debat.  Door iets meer reflectie en afweging te tonen kan hij beter de zwevende kiezer naar zich toe trekken die misschien niet zeker weet of het VVD-beleid het beste is.

In elk geval mag Rutte verwachten het doelwit te zijn van de meeste aanvallen. Als koploper in de peilingen, valt er bij hem immers het meeste te halen voor de andere partijen.

Job Cohen zal zo veel mogelijk de strijd proberen neer te zetten als een tweestrijd tussen de PvdA en de VVD. Het stelt hem in staat om zijn plannen te contrasteren met de, volgens hem, kille plannen van de liberalen. In elk nieuw debat tot nu toe heeft Cohen zijn verhaal beter over het voetlicht gebracht. Hij weet zijn kernpunten korter en krachtiger te formuleren, wat noodzakelijk is gebleken om overeind te blijven in de verkiezingsdebatten die een hoog tempo hebben. Als hij vanavond wederom is verbeterd, is hij een geduchte concurrent voor Mark Rutte.

Jan Peter Balkenende heeft tijdens de campagne en de afgelopen debatten laten zien in aanvalsmodus te zitten. Hij viel vaak aan. Maar slaagde er niet in om kiezers weg te halen bij zijn tegenstanders. Vindt hij vanavond een aanval die wél succesvol is?

De andere lijsttrekkers zullen moeten vechten om aandacht. Allemaal hebben zij daar hun eigen strategie voor. Emile Roemer zou teleurstellen als hij niet weer een grappige oneliner maakt. De vraag is of hij dit keer niet alleen grappig is maar of hij ook zijn kernboodschap ermee over het voetlicht brengt. Femke Halsema doet het door haar gretigheid te tonen om te regeren. Ten slotte, zal Geert Wilders zo veel mogelijk zijn kernpunt van de massa immigratie onder de aandacht brengen.

Toch is het de laatste fase van de verkiezingsstrijd. Kunnen deze debatten nog wel een verschil maken? Als we de geschiedenis mogen geloven wel. In 1986 voorspelde de opiniepeilers een zege voor de PvdA onder leiding van Joop den Uyl. Maar één debat tussen de drie grote partijen vlak voor de verkiezingen bracht daar verandering in. Toen Den Uyl en VVD-leider Ed Nijpels elkaar constant in de haren vlogen, kon Ruud Lubbers zich profileren als de staatsman. Het bood het CDA de opening om tegen alle verwachtingen in een monsterzege te behalen, namelijk het grootste zetelaantal ooit.

EénVandaag-debat 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie EénVandaag-debat 2010. Alle afleveringen:

  1. EénVandaag-debat: voorbeschouwing
  2. Lijsttrekkers spelen op safe in weinig memorabel EénVandaag-debat

Veel kiezers zijn nog zwevend. Die zullen het debat van vanavond en morgen gebruiken om hun definitieve keuze te bepalen.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: RTL-debat: ineens staat er een boze kiezer voor je neus. Wat nu?

3/3 - Afgelopen weekend organiseerde RTL4 het eerste grote verkiezingsdebat op tv. Er was een nieuw onderdeel: zes lijsttrekkers moesten kort in debat met een kiezer (of ‘burger’, zoals RTL hen consequent...

Lees verder »

Overtuigtip: Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

24/2 - Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

18/2Het kantoor anno 2021: de criteria voor verandering
11/2Spreken is zilver, met minder meer zeggen is goud
8/2Storytelling: Waar is het konijn?
28/1Saaie online meetings? Met deze 3 technieken voorkom je dit vanaf de start