Een historisch verkiezingsdebat in Groot Britannië

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op vrijdag 16 april 2010 (Publicaties)

Vanavond vond in Manchester, Groot Britannië het eerste TV debat ooit plaats tussen Britse partijleiders. Wie wel eens een debat in het Lagerhuis heeft gezien weet dat het vol kan zitten met passie, energie en emotie. Dit debat niet. Het debat was kalm, zakelijk en inhoudelijk. Ook al kan meer dan 98% van het land niet op deze mensen stemmen, toch keek heel het land uit naar dit historische debat. Maar zonder grote fouten of memorabele momenten was dit debat vooral historisch omdat het plaats vond, niet omdat het het verloop van de verkiezingen drastisch verandert.

Nick Clegg

Volgens de eerste peilingen won de relatief onbekende Nick Clegg, de leider van de Liberal Democrats, het debat. Ik verklaar dit als volgt. Hij liet zien met dezelfde beheersing over de onderwerpen (en de politiek gevoelige details) te kunnen spreken als de twee concurrenten van de traditionele partijen. Maar omdat hij niet tot die partijen behoort heeft hij tot nu toe minder aandacht gekregen. Met dit debat staat hij plotsklaps op hetzelfde niveau als de leiders van Labour en de Conservative Party.

Zijn strategie was het neerzetten van zijn partij als een alternatief voor de gewone gang van zaken. Hij probeert dus het falen van Labour te vertalen naar het falen van de politiek als geheel. Telkens sprak hij dus over wat de andere twee partijen verenigde (“the consensus between the parties is…”, “the more they attack eachother, the more they sound alike.”). Daar tegenover plaatste hij de nieuwe politiek die zijn partij wil bedrijven (“it’s not just what you say but what you do”).

David Cameron

David Cameron probeerde tijdens het debat zich zo veel mogelijk te profileren als staatsman. Hij viel de status quo aan maar zonder daarbij expliciet Labour de schuld te geven. En sprak waardering uit voor het werk van het Britse leger in Afghanistan en de National Health Service. In een 1-op-1 debat met Gordon Brown zou deze strategie waarschijnlijk succesvoller zijn dan in een debat met ook Clegg, die hem vaak het wind uit de zeilen nam door eerder én harder Brown aan te vallen.

Gordon Brown

Gordon Brown is Gordon Brown. Saai, deskundig en degelijk. Met zowel zijn openingspleidooi als zijn afsluiting zette hij in op de economie. Vermoedelijk omdat hij de reputatie heeft verstand te hebben van de economie (als minister van financiën jaren lang onder Tony Blair). Hij waarschuwde twee maal voor een nieuwe economische dip waardoor hij impliciet benadrukte hoe belangrijk het is om een leider te hebben die al eerder het land uit een recessie heeft geholpen. Verder had hij de neiging om elk antwoord te beginnen met een opmerking waarbij je het niet oneens kan zijn. (“Elderly people should not have to choose between the home they live in and the care they need.”)

Bij het eerste antwoord van Brown in het debat op een vraag over immigratie begon hij zijn eigen beleid vooral te verdedigen. Het is dan makkelijk voor de anderen om Brown af te schilderen als het verleden waarmee moet worden afgerekend. Bij de daaropvolgende vragen deed hij het slimmer door een visie neer te leggen en concrete indicaties van beleid van zijn nieuwe regering te geven.

Conclusie

Britse verkiezingen 2010

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze serie Britse verkiezingen 2010. Alle afleveringen:

  1. Een historisch verkiezingsdebat in Groot Britannië
  2. Brown en Cameron in de aanval tijdens tweede debat
  3. Cameron het sterkst in derde Britse verkiezingsdebat

Dat de Amerikaanse Commission on Presidential Debates de organisatie van dit debat heeft begeleid zal niemand verrassen. Qua vorm, opstelling en insteek was dit debat zeer vergelijkbaar met de debatten tussen Amerikaanse presidentskandidaten. Sommige analisten zullen de rauwheid van een Brits Lagerhuisdebat missen, maar ik denk dat de inhoudelijke diepgang ook best voor wat telt.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Zeer bruikbare training. Heel innovatief, ik heb er veel van geleerd!
Eugenie Brinkhof
Docente / Nederlands Paramedisch Instituut
Erg genoten van de training, en van een inspirerende trainer!
Margot Schreuders
medewerker kabinetszaken / Gemeente Zaltbommel
Koren op de molen van ORMIT alumni: het accent wat jij legt op presentaties is het verschil maken als persoon. “iedereen onthoudt wat je voelt bij een verhaal”. Dank! Onze alumni en participanten waren enorm enthousiast over jouw lezing! namens alle ORMIT bezoekers!
Hetty van Ee
Algemeen Directeur / Ormit
Een interactieve, uitdagende dag waarbij handvatten voor overtuigend pitchen zinnig besproken & geoefend werden.
Marjolein Kremer
Manager Outplacement / ZEKER
Zeer prettig! Praktisch met goede feedback en voorbeelden.
Arne Weverling
Wethouder / Gemeente Westland


Volg direct een training!

9 juniRemote training Online meetings leiden (op afstand)
11 juniMasterclass Luisteren & Beinvloeden (Rotterdam)
16 juniMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
22 juni Remote masterclass Persoonlijke overtuigingskracht (op afstand)
25 juniRemote training Doelgericht pitchen (op afstand)
29 juniVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
30 juni Masterclass onafhankelijk denken (Amsterdam)
2 juliSpeechwriting (Amsterdam)
3 juliRemote training Online meetings leiden (op afstand)
6 juliTED-waardig Presenteren (Rotterdam)
8 juliRemote training TED-waardig presenteren (op afstand)
16 juliRemote training Doelgericht pitchen (op afstand)
28 juli Remote masterclass Persoonlijke overtuigingskracht (op afstand)
3 augMasterclass Inspirerend Presenteren (Den Haag)
13 oktMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!
7/5Laat de aandacht niet verslappen
30/4Straffeloos spieken? Ga ervoor!
23/4Wat als je de slides van tevoren moet inleveren?