Overtuigtip #-2010 van 588   |   Toon willekeurige tip →

Hoe zorg je dat jouw argumenten de discussie domineren?

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 26 mei 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipArgumenten moeten niet geteld maar gewogen worden. Want niet elk argument is even belangrijk. In de praktijk worden de sterkste argumenten regelmatig weggevaagd door een tsunami aan zwakke redenen. Dat is jammer en onnodig. Hoe zorg je dat jouw argumenten de discussie domineren?

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)

Dat kan op twee manieren: door jouw argumenten belangrijker te maken en door het belang van de overige argumenten te verkleinen.

Maak jouw argumenten belangrijker

Bij een goed argument leg je twee zaken uit. Waarom datgene wat jij beweert waar is en waarom het argument belangrijk is voor jouw doelgroep. In praktijk wordt de tweede stap nog wel eens overgeslagen. Dat heeft te maken met de ‘vloek van kennis’: we slaan vaak elke redeneerstap over die voor onszelf vanzelfsprekend is. Zo betoogden veel lijsttrekkers deze week dat hun programma leidt tot de meeste koopkracht. Ze verzuimden echter om de kiezer uit te leggen waarom koopkracht voor hen zo belangrijk is. Vaak is de meest effectieve strategie om eerst het belang van jouw argument voor jouw doelgroep te benadrukken (“de kiezer maakt zich terecht zorgen om de vraag hoeveel geld hij volgend jaar te besteden heeft”), en daarna pas uit te leggen waarom jouw argument waar is (“ons programma leidt tot de meeste koopkracht voor…, dat komt omdat…”).

Verklein het belang van andere argumenten

Een andere strategie kan zijn om uit te leggen waarom andere argumenten minder belangrijk zijn. Dat kun je bijvoorbeeld doen door anderen op een bepaald punt direct gelijk te geven. Daarmee maak je het punt direct irrelevant in de discussie. Leg uit waarom de ander gelijk heeft, maar waarom het punt uiteindelijk niet zo belangrijk is voor jouw doelgroep. Bijvoorbeeld: “In ons programma gaat het eigen risico inderdaad met 70 euro omhoog. Maar daar staat tegenover dat de zorgkosten met meer dan 100 euro dalen. En dat is voor de kiezer uiteindelijk veel belangrijker.”

Eerder verstuurden we een wekelijkse tip waarin we uitleggen hoe je door strategisch toe te geven de argumenten van een ander direct irrelevant kunt maken.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

  1. Goed verhaal en helemaal mee eens: van ieder argument hoort gewogen te worden welke waarde het heeft.
    Als dagvoorzitter moet ik zelfs nog een stap verder gaan, concludeer ik als ik de kop lees: het is mijn taak om te zorgen dat het ook niet meer van belang is, van WIE het argument afkomstig is. Ik moet zorgen dat niet bepaalde mensen, maar gewogen argumenten de discussie domineren … van wie ze ook afkomstig zijn.

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

15/10[VIDEO] Speakers Stories: Nanotech tastbaar en invoelbaar maken
8/10Ontspannen Presenteren: Tel je publiek
1/10Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl)
25/9Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering