De Joe Biden show

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op zondag 26 oktober 2008

De talloze borden langs de weg vertelden ons dat we midden in “McCain Country” waren. Maar op de rally van vice-presidentskandidaat Joe Biden in Martinsville, Virginia was daar weinig van te merken. Enthousiasme ontbrak niet bij de Democraten in Virginia, die kans zien om voor het eerst in 48 jaar de staat richting een Democratische president te sturen. Deze rally moest dat doel ondersteunen. Daarom zette het campagneteam van Obama en Biden een strak geregisseerde show neer, waarbij niks aan het toeval werd overgelaten.

Wie fragmenten van zo’n rally op tv ziet, ziet een enthousiaste menigte met Amerikaanse vlaggetjes en borden. Ook zie je altijd mensen die de moeite lijken te hebben genomen om zelf een spandoek of poster te maken. Dat de voor de Obama-campagne kenmerkende blauwe borden en vlaggetjes door de campagne uitgedeeld werden, verraste ons niet. Maar wat ons wel verraste was dat die op het oog handgemaakte spandoeken en posters ook worden uitgedeeld door de campagne. Een half uurtje voordat Biden begon met spreken kregen enkele enthousiaste toeschouwers een poster in hun handen gedrukt om mee te zwaaien. Op deze manier oefent de campagne van Obama ultieme controle uit over de boodschap die ze willen uitdragen. Zelfs de zelfgemaakte posters onderstrepen de kernboodschap!


Een zelfgemaakt bordje? Welnee! Geproduceerd door de Obama-campagne

Emotionele achtbaan

Het praatje van Biden – zijn zogenaamde stump speech – was zijn vertrouwde verhaal, nauwelijks aangepast aan de lokatie. Het bevatte waarschijnlijk alle elementen waarop bij eerdere optredens goed is gereageerd. Het verhaal was een emotionele achtbaan. Soms was hij boos, soms hoopvol, soms leek hij te vechten tegen de tranen. Dat laatste gebeurde toen hij sprak over zijn zoon die nu zijn land dient in Irak.

Ik vroeg Biden na afloop of hij het leuk vind om drie keer per dag, zeven dagen per week hetzelfde verhaal op te dienen. “Ik vind het enorm leuk om direct met de kiezers te praten,” luidde zijn diplomatieke antwoord (terwijl ik hem de hand schudde).

Doelgroep

Maar waarom doet een campagne al deze moeite? Zou er iemand zijn in die zaal die niet al vooraf besloten heeft om op de Democraten te stemmen? Waarschijnlijk niet. Deze strakke show was niet bedoeld voor de aanwezigen. Hooguit was het een kans om het lokale partijkader gemotiveerd te houden. Maar de werkelijke bedoeling is om de zwevende kiezer te bereiken.

Als mieren op honing kwamen de lokale verslaggevers van radio, tv en de kranten op dit evenement af. Eenderde van de zaal was voor pers gereserveerd. Deze aandacht kan de campagne goed gebruiken om de boodschap door te geven dat Obama en Biden geven om dit deel van Amerika wat zo vaak door deze partij al bij voorbaat werd afgeschreven.

Daar komt bij dat de aandacht van lokale media veelal positiever is dan die van de landelijke pers. Een lokale verslaggever in Martinsville is vereerd met een kort gesprekje met een machtig persoon als Biden, terwijl doorgewinterde politieke verslaggevers in Washington voor gesprekjes van één of twee minuten niet eens meer achter hun laptop vandaan zouden komen.

Of deze strakke show genoeg is, weten we over iets meer dan een week.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


It got me fired up! Vond het leuk en leerzaam.
Kim de Vos
Medewerker personeelsadvies / Gemeente Schouwen-Duiveland
Hele goeie training met een goede opbouw!
Leendert Lodder
Ambtenaar / Provincie Overijssel
De training levert nieuwe inzichten. Ik ben dankzij deze training uit m'n comfortzone gestapt!
Pauline Kreeft
Manager Healthcare / Van Lanschot Bankiers
De training was leerzaam, toepasbaar en ontzettend goed!
Marcel Vos
Business Analyst / ABN Amro
Boeiend, inspirerend, zet aan tot nadenken en zoeken naar meerdere opties
Laila Hanzouli
Trainee Adviseur / Radar Advies


Volg direct een training!

30 maartRemote masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (op afstand)
1 aprilRemote training Online meetings leiden (op afstand)
7 apr.Remote masterclass Persoonlijke overtuigingskracht (op afstand)
9 aprilRemote training Online meetings leiden (op afstand)
3 juniMasterclass Inspirerend Presenteren (Utrecht)
11 juniMasterclass Luisteren & Beinvloeden (Rotterdam)
16 juniMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
29 juniVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
2 juliSpeechwriting (Amsterdam)
6 juliTED-waardig Presenteren (Rotterdam)
3 augMasterclass Inspirerend Presenteren (Den Haag)

Overzicht in-house trainingen »

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

20/3Stakeholder-analyse: Op wie moet jij jouw verhaal richten?
5/3Framing: het coronavirus en de impact van taal
27/2Vlammen in het vragenvuur: Geen excuses, maar een niet-ontkennende ontkenning
20/2Voorzitten & Gespreksleiden: De kracht van een goede introductie