De Joe Biden show

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op zondag 26 oktober 2008

De talloze borden langs de weg vertelden ons dat we midden in “McCain Country” waren. Maar op de rally van vice-presidentskandidaat Joe Biden in Martinsville, Virginia was daar weinig van te merken. Enthousiasme ontbrak niet bij de Democraten in Virginia, die kans zien om voor het eerst in 48 jaar de staat richting een Democratische president te sturen. Deze rally moest dat doel ondersteunen. Daarom zette het campagneteam van Obama en Biden een strak geregisseerde show neer, waarbij niks aan het toeval werd overgelaten.

Wie fragmenten van zo’n rally op tv ziet, ziet een enthousiaste menigte met Amerikaanse vlaggetjes en borden. Ook zie je altijd mensen die de moeite lijken te hebben genomen om zelf een spandoek of poster te maken. Dat de voor de Obama-campagne kenmerkende blauwe borden en vlaggetjes door de campagne uitgedeeld werden, verraste ons niet. Maar wat ons wel verraste was dat die op het oog handgemaakte spandoeken en posters ook worden uitgedeeld door de campagne. Een half uurtje voordat Biden begon met spreken kregen enkele enthousiaste toeschouwers een poster in hun handen gedrukt om mee te zwaaien. Op deze manier oefent de campagne van Obama ultieme controle uit over de boodschap die ze willen uitdragen. Zelfs de zelfgemaakte posters onderstrepen de kernboodschap!


Een zelfgemaakt bordje? Welnee! Geproduceerd door de Obama-campagne

Emotionele achtbaan

Het praatje van Biden – zijn zogenaamde stump speech – was zijn vertrouwde verhaal, nauwelijks aangepast aan de lokatie. Het bevatte waarschijnlijk alle elementen waarop bij eerdere optredens goed is gereageerd. Het verhaal was een emotionele achtbaan. Soms was hij boos, soms hoopvol, soms leek hij te vechten tegen de tranen. Dat laatste gebeurde toen hij sprak over zijn zoon die nu zijn land dient in Irak.

Ik vroeg Biden na afloop of hij het leuk vind om drie keer per dag, zeven dagen per week hetzelfde verhaal op te dienen. “Ik vind het enorm leuk om direct met de kiezers te praten,” luidde zijn diplomatieke antwoord (terwijl ik hem de hand schudde).

Doelgroep

Maar waarom doet een campagne al deze moeite? Zou er iemand zijn in die zaal die niet al vooraf besloten heeft om op de Democraten te stemmen? Waarschijnlijk niet. Deze strakke show was niet bedoeld voor de aanwezigen. Hooguit was het een kans om het lokale partijkader gemotiveerd te houden. Maar de werkelijke bedoeling is om de zwevende kiezer te bereiken.

Als mieren op honing kwamen de lokale verslaggevers van radio, tv en de kranten op dit evenement af. Eenderde van de zaal was voor pers gereserveerd. Deze aandacht kan de campagne goed gebruiken om de boodschap door te geven dat Obama en Biden geven om dit deel van Amerika wat zo vaak door deze partij al bij voorbaat werd afgeschreven.

Daar komt bij dat de aandacht van lokale media veelal positiever is dan die van de landelijke pers. Een lokale verslaggever in Martinsville is vereerd met een kort gesprekje met een machtig persoon als Biden, terwijl doorgewinterde politieke verslaggevers in Washington voor gesprekjes van één of twee minuten niet eens meer achter hun laptop vandaan zouden komen.

Of deze strakke show genoeg is, weten we over iets meer dan een week.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Erg genoten van de training, en van een inspirerende trainer!
Margot Schreuders
medewerker kabinetszaken / Gemeente Zaltbommel
Zeer prettig! Praktisch met goede feedback en voorbeelden.
Arne Weverling
Wethouder / Gemeente Westland
Gewoonweg super!
A.W. Meijer
Wethouder
Op een speelse manier veel opgestoken dan wel opgefrist!
Tineke Klitsie
Statenlid / D66 provincie Noord-Brabant
Een interactieve, uitdagende dag waarbij handvatten voor overtuigend pitchen zinnig besproken & geoefend werden.
Marjolein Kremer
Manager Outplacement / ZEKER


Volg direct een training!

6 dec.TED-waardig Presenteren (Rotterdam)
14 jan.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
29 jan.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
6 febr.TED-waardig Presenteren (Utrecht)
10 febr.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Rotterdam)
2 mrt.Speechwriting (Den Haag)
4 mrt.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Utrecht)
6 mrt.TED-worthy Presentations (English) (Amsterdam)
12 mrt.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
17 mrt.Masterclass Inspirerend Presenteren (Rotterdam)

Overzicht in-house trainingen »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

20/11Speechen: Zo onthoud je de belangrijkste elementen van jouw verhaal
13/11TED-waardig presenteren: Zet je publiek aan het werk
5/11Ontspannen Presenteren: Zo pak jij jouw ‘impostor syndrome’ aan
30/10Storytelling: De perfecte ‘happy ending’ is anders dan je denkt (blijkt uit onderzoek)