Overtuigtip #-2010 van 630   |   Toon willekeurige tip →

Voorzitten & Gespreksleiden: De kracht van een goede introductie

Door onze expert Merit Fokker

Gepubliceerd op donderdag 20 februari 2020 (Overtuigtips)

Onze expert Lars Duursma publiceert wekelijks een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: Wat iedereen kan leren van Matthijs van Nieuwkerk en zijn befaamde introducties

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

 

 

 

Dit gebeurde er

De uitzending begint met een exceptionele gast – de éminence grise van zijn vakgebied. Als híj spreekt, dan hangt de wereld aan zijn lippen. Daarna speelt niet zomaar een band, maar dé band van het moment. De volgende gast is helemaal uniek: gisteren was ze nog in Parijs, morgen spreekt ze de Verenigde Naties toe in New York en vandaag maakt ze tijd voor ons, kijkers van De Wereld Draait Door.

Vorige week werd bekend dat het populaire televisieprogramma dit seizoen stopt. Het succes ervan hangt nauw samen met de statuur die Matthijs van Nieuwkerk zijn gasten toeschrijft. Als kijker heb je het gevoel dat je onderdeel bent van iets bijzonders: consequent plaatst hij gasten en deskundigen op een geweldig voetstuk.

Wat leren we daarvan?

Hoe anders is dat bij de gemiddelde bijeenkomst of vergadering. ‘Ik heb Frans uitgenodigd om ons hier wat meer over te komen vertellen. Hij kan het beste zelf iets zeggen over zijn achtergrond.’ En als je een organisatie belt voor telefonische hulp, dan krijg je regelmatig zoiets te horen: ‘Oh, daar weet ik niets vanaf. Ik verbind u even door met een collega.’

Gemiste kans! Een goede introductie geeft de ander direct autoriteit en maakt je nieuwsgierig naar wat hij of zij zal vertellen. Het is in onze doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-cultuur not done jezelf al te enthousiast te introduceren – extra fijn dus als iemand anders dat voor je doet!

Doorverbinden kan ook zo: ‘Als ik je zo hoor, dan vermoed ik dat mijn collega Angela je het beste kan helpen. Zij heeft vijftien jaar ervaring op dit gebied, publiceert hier regelmatig artikelen over en was vorige week nog betrokken bij een vergelijkbaar project. Vind je het goed als ik je met Angela doorverbind?’

Durf dáár maar eens ‘nee’ op te zeggen.

p.s. Wil je checken of jouw introductie on point is? Laat onze nieuwe tool jou helpen.

Reageer op dit artikel

  1. Marius Engelsman schreef:

    De term eminence grise slaat eigenlijk op een invloedrijk oersoon op de achtergrond.
    Je kunt veel van Matthijs vanNieuwkerk vinden, maar hij opereert op de voorgrond

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Doelgericht Pitchen: Overtuig een volgende leidinggevende (beslisstijl)

30/7 -   Een ‘voorzichtige’ leidinggevende. Keuzes worden niet zomaar gemaakt, maar alleen als dit eerder succesvol doorgevoerd is. En met zo min mogelijk risico’s. Herken jij dit bij jouw leidinggevende? Grote...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

13/3 - De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

16/7Wat kun jij leren van het racismedebat?
9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’