Televisiemakers, stop met het misbruiken van discussie en debat

Door onze expert Eric Stam

Gepubliceerd op donderdag 16 september 2010 (Publicaties)

Meest recente hoogtepunt van smaakvolle tafeldiscussie op de Nederlandse televisie moet natuurlijk wel zijn: Pieter Storms versus Jort Kelder over het prangende thema ‘niveau van de Nederlandse journalistiek’. Een prachtig affiche. Zoveel interessants over te melden. Intelligente bespiegelingen bij te geven. Goede gasten voor te bedenken. Matthijs van Nieuwkerk had de slotdiscussie aan tafel al meerdere malen fijntjes onder de aandacht gebracht. De introductie klonk zo mooi. Pieter Storms die bezig is om ‘een essay te schrijven’. Een oude rot uit het vak, door het verstrijken van de jaren ongetwijfeld scherp in zijn observatie en mild in zijn oordeel. Versus Jort Kelder. Exponent van een ander soort journalistiek waar Kelder zelf nota bene geen geheim van maakt. Dit alles onder leiding natuurlijk van Matthijs van Nieuwkerk. Die ontzettend aardige man met duizend vrienden die zich niet snel verlaagt tot het niveau van ruziemaken.

Prachtige televisie

Het punt is: het werd inderdaad prachtige televisie. Entertaining televisie. Veelbesproken televisie. Becommentarieerde televisie. Maar wel op een andere manier dan ik – in al mijn naïviteit – had verwacht. Welke ‘hoofdschuldigen’ zijn er aan te wijzen in deze wedstrijd verbaal verplassen, deze competitie pikkenmeten, deze ordinaire scheldpartij?

In de eerste plaats: Pieter Storms. De man die nu zijn beklag doet over die gemene Jort Kelder en de redactie van De Wereld Draait Door die hem onder valse voorwendselen naar de studio zou hebben gelokt. Wat voor een prutser ben je als je de kans krijgt om op de nationale televisie een prachtig thema zoals ‘niveau van de Nederlandse journalistiek’ zo beperkt en zo persoonlijk in te steken door met niets anders te komen dan Jort Kelder als verpersoonlijking van al het kwaad met als voornaamste voorbeeld een verhaal in Quote over je eigen vrouw een paar jaar terug? Hoe dom ben je om te denken dat Jort Kelder daar vervolgens géén gehakt van maakt, niet de gelegenheid aangrijpt om zich te richten tot je vrouw Nina Brink in de studio?

Pieter Storms was een essay aan het schrijven. Een essay! Over de stelling dat journalistiek tegenwoordig niet meer om de feiten draait! Met een glimlach dacht ik terug aan geniale essays over hetzelfde thema. Harry Frankfurt met zijn prachtige essay On Bullshit bijvoorbeeld, en zijn prachtige analyse over hoeveel bullshit er vinden is in hedendaagse cultuur; over hoe ‘bullshitten’ verschilt van liegen; en waarom ‘bullshitten’ misschien nog wel schadelijker is voor de waarheid dan liegen. Want, zo stelt Frankfurt heel scherp vast, het kenmerk van de leugenaar is dat hij zich nog bekommert om de waarheid, terwijl dat hele concept waarheid door de bullshitter simpelweg irrelevant wordt gevonden. De bullshitter heeft geen intentie om zijn bullshit te verbergen.

Parodie

Zomaar een associatie bij dat mooie woordje ‘essay’. Het was mijn reden om even te blijven kijken naar Pieter Storms. Hoe ver zou hij zijn in zijn gedachteproces? Had hij de maatschappelijke onderstromen die de journalistiek van binnenuit kapotmaken geanalyseerd? Welke kleine proeve van een ongetwijfeld baanbrekend essay zouden wij in deze tafeldiscussie bij DWDD gaan opvangen?

Een naïeve gedachte. Wat we zagen bij DWDD was een parodie en een komedie op het genre tafeldiscussie. Pieter Storms zat daar als ontzettende prutser en Matthijs van Nieuwkerk als een ontzettende hufter. Met zijn sympathieke puppie-blik. Die gespeelde machteloosheid! Dat geveinsde afgrijzen van wat er daar aan tafel gebeurde! Het was prachtige televisie, echt, maar alsjeblieft laten we stoppen om het discussie en debat te noemen. Het is niet nodig om de schijn nog langer op te houden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Zeer bruikbare training. Heel innovatief, ik heb er veel van geleerd!
Eugenie Brinkhof
Docente / Nederlands Paramedisch Instituut
Training vol inspiratie met hele praktische tips!
Gerard van Tongeren
Afdelingshoofd Servicemanagement / Ministerie van IenM
Interessant en heel leerzaam.
Michel van der Koogh
Hoofd afdeling Beheer / Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Boeiend, dynamisch en een hele leuke training!
Sylvia Bruggenkamp
Ambtenaar / Provincie Overijssel
De training werd enthousiast gegeven. Ik vond de training heel inspirerend!
Ingrid Mulders
Trainee / TNO


Volg direct een training!

29 septRemote Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Online)
2 oktSpeechwriting (Rotterdam)
7 oktDebatrix Unlimited: Speechclub (Exclusief)
14 oktMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Den Haag)
14 oktDebatrix Unlimited: Storyclub (Exclusief)
20 oktRemote training TED-waardig presenteren (Online)
29 oktVoorzitten & Gespreksleiden (Utrecht)
6 novMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
16 novTED-waardig presenteren (Den Haag)
1 decMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
4 dec Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
11 decOnline Meetings Leiden (Online)
20 janVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
5 febSpeechwriting (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

troonrede

Voor zijne Majesteit de Koning👑: drie tips voor een sterke troonrede

15/9 - Vandaag is het zover: Prinsjesdag 2020. Dit keer in een ander jasje dan dat we gewend zijn. Een andere locatie, ander vervoer en geen balkonscène. Gelukkig is er wel één...

Lees verder »

vacature-200

Overtuigtip: Overtuig met mentale muren

10/9 - Houd je van dieren? Ja, wie niet. Vind je het belangrijk dat dieren goed behandeld worden? Ja, natuurlijk vind je dat. Je houdt van dieren! De volgende vraag: Als je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/9Ontspannen Presenteren: Famkes ‘freeze’ en wat jij daarvan kunt leren
3/9Vergroot jouw betrouwbaarheid: zeg eens sorry
25/8Ideeën presenteren: gebruik een voorbeeld
13/8Doelgericht Pitchen: De controller als leidinggevende (beslisstijl)