POST DATE 1284595200 / 1215561600

Televisiemakers, stop met het misbruiken van discussie en debat

Door onze expert Eric Stam

Gepubliceerd op donderdag 16 september 2010 (Publicaties)

Meest recente hoogtepunt van smaakvolle tafeldiscussie op de Nederlandse televisie moet natuurlijk wel zijn: Pieter Storms versus Jort Kelder over het prangende thema ‘niveau van de Nederlandse journalistiek’. Een prachtig affiche. Zoveel interessants over te melden. Intelligente bespiegelingen bij te geven. Goede gasten voor te bedenken. Matthijs van Nieuwkerk had de slotdiscussie aan tafel al meerdere malen fijntjes onder de aandacht gebracht. De introductie klonk zo mooi. Pieter Storms die bezig is om ‘een essay te schrijven’. Een oude rot uit het vak, door het verstrijken van de jaren ongetwijfeld scherp in zijn observatie en mild in zijn oordeel. Versus Jort Kelder. Exponent van een ander soort journalistiek waar Kelder zelf nota bene geen geheim van maakt. Dit alles onder leiding natuurlijk van Matthijs van Nieuwkerk. Die ontzettend aardige man met duizend vrienden die zich niet snel verlaagt tot het niveau van ruziemaken.

Prachtige televisie

Het punt is: het werd inderdaad prachtige televisie. Entertaining televisie. Veelbesproken televisie. Becommentarieerde televisie. Maar wel op een andere manier dan ik – in al mijn naïviteit – had verwacht. Welke ‘hoofdschuldigen’ zijn er aan te wijzen in deze wedstrijd verbaal verplassen, deze competitie pikkenmeten, deze ordinaire scheldpartij?

In de eerste plaats: Pieter Storms. De man die nu zijn beklag doet over die gemene Jort Kelder en de redactie van De Wereld Draait Door die hem onder valse voorwendselen naar de studio zou hebben gelokt. Wat voor een prutser ben je als je de kans krijgt om op de nationale televisie een prachtig thema zoals ‘niveau van de Nederlandse journalistiek’ zo beperkt en zo persoonlijk in te steken door met niets anders te komen dan Jort Kelder als verpersoonlijking van al het kwaad met als voornaamste voorbeeld een verhaal in Quote over je eigen vrouw een paar jaar terug? Hoe dom ben je om te denken dat Jort Kelder daar vervolgens géén gehakt van maakt, niet de gelegenheid aangrijpt om zich te richten tot je vrouw Nina Brink in de studio?

Pieter Storms was een essay aan het schrijven. Een essay! Over de stelling dat journalistiek tegenwoordig niet meer om de feiten draait! Met een glimlach dacht ik terug aan geniale essays over hetzelfde thema. Harry Frankfurt met zijn prachtige essay On Bullshit bijvoorbeeld, en zijn prachtige analyse over hoeveel bullshit er vinden is in hedendaagse cultuur; over hoe ‘bullshitten’ verschilt van liegen; en waarom ‘bullshitten’ misschien nog wel schadelijker is voor de waarheid dan liegen. Want, zo stelt Frankfurt heel scherp vast, het kenmerk van de leugenaar is dat hij zich nog bekommert om de waarheid, terwijl dat hele concept waarheid door de bullshitter simpelweg irrelevant wordt gevonden. De bullshitter heeft geen intentie om zijn bullshit te verbergen.

Parodie

Zomaar een associatie bij dat mooie woordje ‘essay’. Het was mijn reden om even te blijven kijken naar Pieter Storms. Hoe ver zou hij zijn in zijn gedachteproces? Had hij de maatschappelijke onderstromen die de journalistiek van binnenuit kapotmaken geanalyseerd? Welke kleine proeve van een ongetwijfeld baanbrekend essay zouden wij in deze tafeldiscussie bij DWDD gaan opvangen?

Een naïeve gedachte. Wat we zagen bij DWDD was een parodie en een komedie op het genre tafeldiscussie. Pieter Storms zat daar als ontzettende prutser en Matthijs van Nieuwkerk als een ontzettende hufter. Met zijn sympathieke puppie-blik. Die gespeelde machteloosheid! Dat geveinsde afgrijzen van wat er daar aan tafel gebeurde! Het was prachtige televisie, echt, maar alsjeblieft laten we stoppen om het discussie en debat te noemen. Het is niet nodig om de schijn nog langer op te houden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


It was very clear. Very good examples of 'how-to' make a presentation!
Lilian Roder
Project Engineer / Nutricia
Deze training geeft handvaten en energie om nieuwe uitdagingen op te pakken!
Chrétien Robben
Key Account Manager Market Access / Abbvie
Op een speelse manier veel opgestoken dan wel opgefrist!
Tineke Klitsie
Statenlid / D66 provincie Noord-Brabant

I am working as the Head of Communication for the corporate learning department of the European Commission in Brussels. Our learning community comprises 30.000 colleagues from 28 different nationalities and very good academic/professional background. Our staff is very knowledgeable and skilled, yet often the Commission is criticized as not being able to connect with citizens and other stakeholders. We have hence often worked with many communication consultants.

But the impact has never been greater than with Lars Duursma who has prepped many colleagues including Senior managers to understand their audience, their needs and how to adjust their message so that one can inform and inspire. I have witnessed real transformations in the delivery styles of colleagues preparing talks for big corporate events with courses such as 'TED like talks', 'communicate and inspire' and 'influencing and advocacy skills'. The feedback in both events (with audiences of more than 1000 people) was excellent, Lars being rated in both cases as best speaker.

Since then I have been approached by various services and institutions to give his contact details. I can recommend him without the slightest doubt for anyone looking for someone to transform the way an organization communicates: it works and it is immediately applicable!

Ana Yturriaga Saldanha
Head of Communication / European Commission
Deze training was dusdanig inspirerend dat ik het jammer vind dat ik mijn werk als kabinetsmedewerker heb verruild voor dat van communicatieadviseur - minder speeches te schrijven.. ;-)
Sietske Nagelkerke
Communicatieadviseur / Gemeente Tholen


Volg direct een training!

14 jan.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
16 jan.Masterclass Webinar Presenteren (Amsterdam)
29 jan.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
6 febr.TED-waardig Presenteren (Utrecht)
10 febr.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Rotterdam)
2 mrt.Speechwriting (Den Haag)
4 mrt.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Utrecht)
6 mrt.TED-worthy Presentations (English) (Amsterdam)
12 mrt.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
17 mrt.Masterclass Inspirerend Presenteren (Rotterdam)
17 mrt.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)

Overzicht in-house trainingen »

Overtuigtip: Waarom politici liever links in beeld staan

11/12 - Iedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: ook politici zoeken naar het perfecte plaatje. Hoe komt het bijvoorbeeld dat onze premier graag links...

Lees verder »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

11/12Alle overtuigtips van 2019: Vertel ons jouw top 3 en win!
4/12Eindig je zinnen met het belangrijkste woord
27/11Laat een ander jouw verhaal vertellen (+ leuk nieuws over de overtuigtip!)
20/11Speechen: Zo onthoud je de belangrijkste elementen van jouw verhaal