Televisiemakers, stop met het misbruiken van discussie en debat

Door onze expert Eric Stam

Gepubliceerd op donderdag 16 september 2010 (Publicaties)

Meest recente hoogtepunt van smaakvolle tafeldiscussie op de Nederlandse televisie moet natuurlijk wel zijn: Pieter Storms versus Jort Kelder over het prangende thema ‘niveau van de Nederlandse journalistiek’. Een prachtig affiche. Zoveel interessants over te melden. Intelligente bespiegelingen bij te geven. Goede gasten voor te bedenken. Matthijs van Nieuwkerk had de slotdiscussie aan tafel al meerdere malen fijntjes onder de aandacht gebracht. De introductie klonk zo mooi. Pieter Storms die bezig is om ‘een essay te schrijven’. Een oude rot uit het vak, door het verstrijken van de jaren ongetwijfeld scherp in zijn observatie en mild in zijn oordeel. Versus Jort Kelder. Exponent van een ander soort journalistiek waar Kelder zelf nota bene geen geheim van maakt. Dit alles onder leiding natuurlijk van Matthijs van Nieuwkerk. Die ontzettend aardige man met duizend vrienden die zich niet snel verlaagt tot het niveau van ruziemaken.

Prachtige televisie

Het punt is: het werd inderdaad prachtige televisie. Entertaining televisie. Veelbesproken televisie. Becommentarieerde televisie. Maar wel op een andere manier dan ik – in al mijn naïviteit – had verwacht. Welke ‘hoofdschuldigen’ zijn er aan te wijzen in deze wedstrijd verbaal verplassen, deze competitie pikkenmeten, deze ordinaire scheldpartij?

In de eerste plaats: Pieter Storms. De man die nu zijn beklag doet over die gemene Jort Kelder en de redactie van De Wereld Draait Door die hem onder valse voorwendselen naar de studio zou hebben gelokt. Wat voor een prutser ben je als je de kans krijgt om op de nationale televisie een prachtig thema zoals ‘niveau van de Nederlandse journalistiek’ zo beperkt en zo persoonlijk in te steken door met niets anders te komen dan Jort Kelder als verpersoonlijking van al het kwaad met als voornaamste voorbeeld een verhaal in Quote over je eigen vrouw een paar jaar terug? Hoe dom ben je om te denken dat Jort Kelder daar vervolgens géén gehakt van maakt, niet de gelegenheid aangrijpt om zich te richten tot je vrouw Nina Brink in de studio?

Pieter Storms was een essay aan het schrijven. Een essay! Over de stelling dat journalistiek tegenwoordig niet meer om de feiten draait! Met een glimlach dacht ik terug aan geniale essays over hetzelfde thema. Harry Frankfurt met zijn prachtige essay On Bullshit bijvoorbeeld, en zijn prachtige analyse over hoeveel bullshit er vinden is in hedendaagse cultuur; over hoe ‘bullshitten’ verschilt van liegen; en waarom ‘bullshitten’ misschien nog wel schadelijker is voor de waarheid dan liegen. Want, zo stelt Frankfurt heel scherp vast, het kenmerk van de leugenaar is dat hij zich nog bekommert om de waarheid, terwijl dat hele concept waarheid door de bullshitter simpelweg irrelevant wordt gevonden. De bullshitter heeft geen intentie om zijn bullshit te verbergen.

Parodie

Zomaar een associatie bij dat mooie woordje ‘essay’. Het was mijn reden om even te blijven kijken naar Pieter Storms. Hoe ver zou hij zijn in zijn gedachteproces? Had hij de maatschappelijke onderstromen die de journalistiek van binnenuit kapotmaken geanalyseerd? Welke kleine proeve van een ongetwijfeld baanbrekend essay zouden wij in deze tafeldiscussie bij DWDD gaan opvangen?

Een naïeve gedachte. Wat we zagen bij DWDD was een parodie en een komedie op het genre tafeldiscussie. Pieter Storms zat daar als ontzettende prutser en Matthijs van Nieuwkerk als een ontzettende hufter. Met zijn sympathieke puppie-blik. Die gespeelde machteloosheid! Dat geveinsde afgrijzen van wat er daar aan tafel gebeurde! Het was prachtige televisie, echt, maar alsjeblieft laten we stoppen om het discussie en debat te noemen. Het is niet nodig om de schijn nog langer op te houden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Hele prikkelende, structurerende en inspirerende training!
Jesse Habets
Radiology Resident / UMC Utrecht
Heel inspirerend!
Carine Roos
Speech therapist / De Hoogstraat Revalidatie
Goed! Zeker qua voorbereiding en uitvoering.
Maarten van Beek
Secretaris
De training was leerzaam, toepasbaar en ontzettend goed!
Marcel Vos
Business Analyst / ABN Amro
Inspirerend, interactief, nuttig en leuk!
Zaïra van de Gronden
Relatiemanager Healthcare / Van Lanschot Bankiers


Volg direct een training!

1 nov.Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
4 nov.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
2 dec.Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
6 dec.TED-waardig Presenteren (Rotterdam)
14 jan.Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
29 jan.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
6 febr.TED-waardig Presenteren (Utrecht)

Overzicht in-house trainingen »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

15/10[VIDEO] Speakers Stories: Nanotech tastbaar en invoelbaar maken
8/10Ontspannen Presenteren: Tel je publiek
1/10Doelgericht Pitchen: Hoe overtuig je een denker? (beslisstijl)
25/9Greta Thunberg en het cruciale zinnetje in alle communicatie over klimaatverandering