Overtuigtip #-2010 van 625   |   Toon willekeurige tip →

Hoe stel je een netelige vraag?

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2009 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipStel een vraag die een dermate cruciaal aspect van een betoog ter discussie stelt dat de spreker het geven van een antwoord niet kan uitstellen of weigeren. In ieder geval niet zonder zichzelf volstrekt ongeloofwaardig te maken. Bijvoorbeeld: “Dit plan gaat ons veel tijd, geld en moeite kosten… Maar welk probleem lossen we er eigenlijk mee op?”

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Let daarbij op: de zwakte van iemands betoog zit ‘m vaak niet zozeer in wat iemand zegt, maar in wat iemand verzwijgt!

Hoe het NIET moet

In de ambitie een goed gerichte vraag te vinden die veel schade aanricht, begraven we ons vaak in de inhoud in de hoop iets te vinden dat niet klopt. We proberen daarbij elk punt waarmee we het oneens zijn onderuit te halen. Maar detailfetisjisme leidt zelden tot een vraag waardoor een spreker met een mond vol tanden staat.

Vragen over definities (“wat versta jij precies onder…?”, “over welke…hebben we het nu precies?”) zijn vaak moeilijk te beantwoorden, maar een beetje ervaren opponent heeft al snel een antwoord klaar (“ik weet dat niet precies, maar ik stuur je vanmiddag graag de definitie zoals die wordt gebruikt door…”).

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten! Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

  1. Victor schreef:

    De tip van deze week is nuttig, maar in dit geval niet voor mij.
    Mijn opmerking is het volgende. Ik kan alleen maar kiezen uit een goede of “slechte” tip met mijn feedback.Ik denk dat Bruikbaar en minder bruikbaar betere termen zijn die hierbij horen. Ook zou u mogelijk een feedback willen hoe de tip in het werkelijke debat/gebruik ontvangen werd door de tegenpartij. Want de effectiviteit van uw tips dáár draait het toch allemaal om? bv een graadmetertje bij elke suggestie bijvoegen. Verder ben ik heel content met wat ik al geleerd heb (Bij de caballero fabriek). Met vriendelijke groet, Victor van den Oord

  2. Victor Vlam schreef:

    Leuk om te horen; dank!

    Waarom heeft u niks aan deze tips? Moet u nooit een kritische vraag stellen?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!