POST DATE 1253059200 / 1215561600

Intens debat tijdens eerste dag Algemene Beschouwingen

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op woensdag 16 september 2009 (Publicaties)

apbVandaag was de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het meest gevolgde politieke debat van het jaar. Alle Tweede-Kamerleden en het gehele Kabinet dienen ervoor aanwezig te zijn want tijdens dit debat wordt de wil van het volk vertaald naar punten op de politieke agenda. Op kantoor heb ik het debat de hele dag op de achtergrond aanstaan. Wat viel op? Wie viel op? En waarom?
Hé! Opletten!

Het is komisch om te zien hoe fractievoorzitters elkaar bij de les houden. PvdA fractievoorzitter Mariëtte Hamer riep tegen Rutte toen hij aan het telefoneren was: “Ik hoop dat u met een interessant persoon belt, meneer Rutte.” Toen GroenLinks leider Femke Halsema even weg was: “Jammer dat mevrouw Halsema weg is.” Dit maakt politici onsympathiek (“de strenge leraar”) en is ook nog eens onnodig. In een debat overuig je niet je tegenstander, maar de beslisser. In dit geval dus de kiezer. Als je grootste tegenstander niet oplet is dat alleen maar mooi: dat stelt jou in staat om zonder tegenspraak bepaalde punten te maken.

De people prop in de Nederlandse politiek

Op de Debatblog heb ik vaak geschreven over de people prop en hoe anekdotes over ‘gewone Nederlanders’ politieke vraagstukken zowel interessant als relevant maken voor de gewone burger. Dit jaar werden ze dan ook gebruikt door verschillende fractievoorzitters. PvdA-leider Hamer voerde ineens haar buurman Joost op die DAF-trucks verkoopt. In reactie daarop kwam D66-leider Pechtold met buurman Gerard aanzetten en SP-leider Kant had geen buurman, maar wel een buurvrouw: Carry.

Gerard en Carry werden vooral opgevoerd om het gebruik van de ‘people prop’ van Hamer belachelijk te maken. In eerste instantie dacht ik dat het een teken was van hoezeer de Tweede Kamer naar binnen is gericht. Een techniek die een spreker zoals Jan Marijnissen in staat heeft gesteld duidelijker te communiceren naar de burger. Maar bij nader inzien denk ik dat het vooral ligt aan hoe hij gebracht is door Hamer. Te midden van een abstract verhaal begon ze zachter te praten en ineens – uit het niets – kwam daar Joost-de-buurman. Retorische technieken werken het beste als ze op een natuurlijke manier gebracht worden.

Spreektijden

Je zou het bijna vergeten: de fracties zijn gebonden aan streng bijgehouden spreektijden. De grootste fracties mogen slechts 35 minuten spreken. Echter, de vierde spreker was om enkele minuten over vijf klaar. Als je daar een lunchpauze van driekwartier aftrekt, betekent dit dat de eerste vier sprekers gezamenlijk zes uur aan het woord waren. Dat is dus ongeveer anderhalf uur per spreker. Hoe zit dat dan? De spreektijd is slechts zuivere spreektijd, dus de tijd die wordt besteedt aan het maken en beantwoorden van interrupties wordt niet meegeteld.

Strategische interrupties

Hoewel Geert Wilders erg prominent is in de media aandacht rondom de algemene beschouwingen, is hij niet prominent aanwezig tijdens het debat. Ik heb geen exacte telling bijgehouden, maar op Bas van der Vlies na maakt hij volgens mij de minste interrupties. Is dat slecht? Nee, Wilders kiest gewoon zijn momenten, net zoals een scherpschutter die met één kogel raak schiet.

Vorig jaar stond dit in groot contrast tot Femke Halsema. Zij pleegde constant interrupties maar slaagde er nauwelijks in het anderen politiek lastig te maken. De machinegeweer, zeg maar, die veel kogels lost maar weinig doelen raakt. Dit is wellicht waarom Halsema haar strategie heeft aangepast dit jaar. Ze maakt aanzienlijk minder interrupties tijdens deze Algemene Beschouwingen. En de interrupties die ze maakt zijn beter. Zo nam ze het op voor de gefrustreerde PVV’ers die in de lokale politiek graag de beweging vertegenwoordigen maar dat niet mochten. Door het op te nemen voor de achterban van Wilders maakte ze het hem verrassend lastig.

Het laatste woord

Veel fractievoorzitters hebben niet eens het laatste woord in hun eigen betoog. Een interruptiepleger sloot bijvoorbeeld het verhaal van Hamer af. De laatste woorden van een spreker galmen het langste rond, zeker omdat tussen sprekers er vaak een korte pauze zit waarin de volgende spreker naar het katheder loopt. Strategisch is het dus verstandig om naast een sterke opening, ook een sterke afsluiting voor te bereiden. En dus niet de afsluiting over te laten aan een politiek rivaal. Zelfs de afsluitende woorden van Wilders – die verder een uitermate boeiend betoog houdt –

Morgen ga ik het debat volgen vanaf de publieke tribune van de Tweede Kamer. Vanavond zit Lars in Netwerk om terug te blikken op de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, met daarin speciale aandacht voor de rol van Wilders in het debat.

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Heel leerzaam en interessant! De trainer was ook zeer professioneel.
Roel de Both
Consultant Tenant Representation / Cushman & Wakefield
Zeer boeiende en leerzame training!
Riens van der Waals
Head of Office Agency / Cushman & Wakefield
Heel verhelderend en inspirerend!
Thomas Brink
Project Officer Diversity & Inclusion / ABN Amro
De training vond ik inspirerend en leerzaam. Je krijgt gewoon honger naar meer!
Amanda Mackintosh
International spokesperson / Bayards BV
Leerzaam met mooie handreikingen.
Michel Weber
Afdelingshoofd Informatie Management


Volg direct een training!

14 jan.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Utrecht)
16 jan.Masterclass Webinar Presenteren (Amsterdam)
29 jan.Voorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)
6 febr.TED-waardig Presenteren (Utrecht)
10 febr.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Rotterdam)
2 mrt.Speechwriting (Den Haag)
4 mrt.Masterclass Luisteren & Beïnvloeden (Utrecht)
6 mrt.TED-worthy Presentations (English) (Amsterdam)
12 mrt.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Den Haag)
17 mrt.Masterclass Inspirerend Presenteren (Rotterdam)
17 mrt.Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)

Overzicht in-house trainingen »

Overtuigtip: Waarom politici liever links in beeld staan

11/12 - Iedere week publiceert onze expert Lars Duursma een overtuigtip in de Volkskrant. Deze week: ook politici zoeken naar het perfecte plaatje. Hoe komt het bijvoorbeeld dat onze premier graag links...

Lees verder »

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

11/12Alle overtuigtips van 2019: Vertel ons jouw top 3 en win!
4/12Eindig je zinnen met het belangrijkste woord
27/11Laat een ander jouw verhaal vertellen (+ leuk nieuws over de overtuigtip!)
20/11Speechen: Zo onthoud je de belangrijkste elementen van jouw verhaal