Debatrix laat scholieren debatteren

Gepubliceerd op vrijdag 17 oktober 2008 (Nieuws)

De scholieren van tegenwoordig zijn mondig. Niet alleen vinden ze het leuk om hun mening te verkondigen, inhoudelijk kunnen ze best een aardige bijdrage leveren. De afgelopen tijd heeft Debatrix op twee evenementen scholieren met elkaar in debat laten gaan.

NIVR: Debat over de toekomst van ruimtevaart
Wat als Nederland 150 miljoen euro kreeg om te besteden aan ruimtevaart? Hoe moet dat worden uitgegeven? Over die vraag gingen 30 scholieren van Willem de Zwijger College uit Papendrecht in debat tijdens een evenement georganiseerd door het Nederlands instituut voor vliegtuigontwikkeling en ruimtevaart.
De klas werd opgedeeld in twee groepen.  Eén groep was voor aardobservatie en heeft als belangrijkste argument klimaatverandering. De andere groep wilde het geld steken in onderzoek naar andere planeten en verschillende zonnestelsels. Op deze manier werd het werk en de doelstellingen van NIVR goed belicht.
Debatrix oprichter Lars Duursma leidde het debat in het oude gebouw van de Tweede Kamer. Een volledig verslag is hier te vinden.

You Cosmo Code
Voor het tweede jaar op rij organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam een groot festival voor scholieren. Vanuit de doelstelling om wetenschap dichter bij de samenleving te brengen, kregen scholieren van de bovenbouw HAVO en VWO mini-colleges van jonge wetenschappers en gingen in debat over de onderwerpen die wetenschappers aandroegen. Het thema van de dag was de toekomstige wereldburger. Wat zijn de grenzen van de wetenschap? Hoe verandert de wetenschap ons leven? Wat betekent innovatie voor de Nederlandse cultuur?
Na een aantal kleinere debatten in zogenaamde workshops, monde de dag uit in een groot finale debat, genaamd het Wereldforum, met Filemon Wesselink van BNN als presentator. Debatrix is door de organisatie gevraagd om bij het project te assisteren. De organisatie wilde niet dat de debatten saai en voorspelbaar zouden zijn. Daarom heeft Debatrix speciaal voor dit festival debatformats voor de workshops en voor het Wereldforum ontwikkeld. Het resultaat? Een aangenaam debat waar de scholieren tot hun recht kwamen.

Wilt u ook een debat organiseren met of voor scholieren? Debatrix helpt u graag!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!