Overtuigtip #650 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Gooi Jip en Janneke niet in de container

Door onze expert Tim Ruyssenaars

Gepubliceerd op woensdag 23 december 2020 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen we de duurzame aspecten van de innovatieve uitdaging tot op zekere hoogte op een klantgerichte wijze aanpassen.”

He? Enig idee wat hier nu staat? Je antwoord is waarschijnlijk nogal dubbel. Je weet wat er bedoeld wordt maar toch ook weer niet. Een reden waarom we het dan zo zouden schrijven? De taal lijkt indrukwekkend en professioneel. 

Jip-en-Janneke in de politiek
Agile, innovatief, klantgerichtheid…. en ga zo maar door. Een mooi voornemen voor 2021 is om deze en vele andere containerbegrippen wat meer los te gaan laten. Jip en Janneke taal, dat is wat we willen! Iets wat voormalig VVD-partijvoorzitter Bas Eenhoorn ook zeker beaamt. De term Jip-en-Janneke-taal heeft door deze man veel bekendheid gekregen. Hiermee pleitte hij namelijk jarenlang voor meer ‘begrijpelijke taal in de politiek’. Met resultaat! Want het kabinet trekt maar liefst 3 miljoen euro uit voor een team van taalexperts die ambtenaren helpen op een begrijpelijkere manier te schrijven. Dit betekent efficiënt en helder taalgebruik en duidelijke statements.

Combineren
Niemand wordt geïnspireerd door een ellenlange complexe tekst. Sterker nog, daar heeft helemaal niemand tijd voor. Zorg dus dat jouw boodschap helder is. Door te spelen met Jip-en-Janneke taal en containerbegrippen links te laten liggen kan een boodschap duidelijker gecommuniceerd worden. Hier een voorbeeld:

Van:

Omdat wij klantgerichtheid en kwaliteit vooropstellen laten wij je vaak ervaren hoe de realisatiefase verloopt zodat je perfect op de hoogte blijft.

Naar:

Omdat we onze relatie belangrijk vinden, laten we je regelmatig ontwerpen zien. Zo blijf je op de hoogte van onze werkzaamheden tijdens de opdracht.

 

Gooi de begrippen maar in de container
Hoe groot de neiging ook is om containerbegrippen te gebruiken, onthoud om hier en daar ook heerlijke Jip-en-Janneke-taal te gebruiken. Fijn voor de luisteraar, maar zeker ook een plezier voor jouw brein die je zo wat complexiteit bespaart. Niemand wordt geïnspireerd door een lange ingewikkelde tekst, waarna ze zelf de kern van de boodschap nog moeten achterhalen. Zorg dus dat de boodschap helder is en laat de zogenaamde stokpaardjes achterwegen. Vertel namelijk niet iets wat de doelgroep al weet of niks aan hebben. Zo heeft de doelgroep iets aan je verhaal en zit de menigte niet te knikkebollen. Door teksten kort, krachtig en no-nonsense (ups, containerbegrip) te houden, blijft de boodschap voor de ontvanger en voor jou (niet geheel onbelangrijk) scherp.

Tim Ruyssenaars is bij Debatrix verantwoordelijk voor communicatieactiviteiten waaronder het uivoeren van campagnes, video- en fotografie en de wekelijkse overtuigtip. Daarnaast zorgt hij dat alle processen op het gebied van IT vlotjes verlopen. Tijdens zijn studie communicatie hield hij zich bezig met reclamepsychologie en studeerde af met een onderzoek naar het effect van communicatie op sociale cohesie.

Reageer op dit artikel

  1. Thijs Wassens schreef:

    Hallo Debatrix. Jullie tips onderschrijf ik (bijna) altijd van harte. Voor zowel schrijven als spreken. De term jip-en-janneketaal staat voor helderheid, lees ik, en heeft voor mij direct verband met een andere tip: bedenk bij elk stuk en elke presentatie 1 zin die beschrijft wat je aan je publiek wil meegeven. Alleen al het formuleren van die zin leidt in mijn ervaring tot een helderder boodschap. Alleen… Hebben we de ‘echte’ Jip en Janneke nog wel goed in ons hoofd? Annie MG Schmidt begint ongeveer elke tweede zin in haar verhalen over die twee met het woord ‘en’. Tijdens het voorlezen werd ik daar doodmoe van 🙂 Laten we jip-en-janneketaal gebruiken, maar dan zonder en… en… en. Groet, Thijs Wassens.

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)