Overtuigtip #179 van 665   |   Toon willekeurige tip →

Wanneer ga je naar de volgende dia?

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 14 december 2011 (Overtuigtips)

We hebben het eerder gezegd: presentatiesoftware — zoals PowerPoint en Keynote — kan een prachtig hulpmiddel zijn. Maar de software wordt vaak verkeerd gebruikt. Zonder ook maar één dia te hoeven aanpassen, kun je de impact van jouw verhaal vergroten. Hoe? Heel eenvoudig: presenteer eerst zelf de informatie, zet deze dan pas op het scherm.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Veel sprekers vinden het verleidelijk om nieuwe informatie eerst op het scherm te laten zien. Maar zo laat je de grootste verrassing over aan de beamer. Het gevolg? Jouw toehoorders zijn bezig met de dia en niet met jou. Weg aandacht!

Denk je eens in hoe het is om het om te draaien. Je houdt een presentatie over je nieuwe product. Je noemt de nieuwe features punt voor punt, houdt één tel stil en dan *BAM* verschijnen ze op het scherm.

Ook voor een eenvoudige opsomming op je dia werkt deze tip goed. Heel vaak is het publiek meer bezig met lezen dan met luisteren. Door zelf eerst het volgende punt te noemen en dan pas op de spatiebalk of ‘volgende’-knop te drukken, maak je duidelijk dat jij de leiding hebt en niet je laptop.

Kortom: presenteer eerst zelf nieuwe informatie en zet deze dan pas op het scherm. Gebruik presentatiesoftware niet als geheugensteuntje voor jezelf maar als hulpmiddel voor je publiek! En dat het dramatisch effect van deze tip ook de impact van je presentatie vergroot, is natuurlijk mooi meegenomen.

Reageer op dit artikel

 1. peter schreef:

  L.s.

  Ik ben het niet eens met deze tip en vind het ook nog eens zwak onderbouwd.
  Om het verrassingseffect bij de spreker te kunnen leggen, moet de spreker wel eerst kunnen spreken; presenteren. De meeste sprekers kunnen echter dat al niet eens, reden waarom zij zich graag achter de power point presentatie verschuilen.
  Door hen nu eerst te laten spreken, wordt dat voordeel weggehaald en zal de kwaliteit van de presentatie verminderen: de spreker concentreert zich nog minder op de presentatie en nog meer op wat er gezegd moet gaan worden.
  Omdat de tegenwoordige toehoorders niet kunnen luisteren blijven zij uiteraard evenveel lezen als in de omgekeerde volgorde, maar nu op een ander tijdstip. Dát kan dan juist weer interfereren met het volgende item!
  Uiteraard moet de presentator de baas zijn van & blijven over de presentatie, maar dan liever tijdens het maken…….

  Gegroet,
  peter.

 2. John Bijl schreef:

  @Peter

  Er zijn natuurlijk meer tips denkbaar (en geschreven) om ervaren en minder ervaren sprekers te helpen. Dit is er een; een eenvoudige maar met heel veel impact. Impact, omdat ze precies de vinger op de zere plek van heel veel presentaties legt. Die gaan dan over de dia’s en niet over het verhaal van de spreker. (Je kunnen verschuilen is nauwelijks een voordeel, maar een excuus.)

  Ook minder ervaren sprekers daag ik graag uit om na te denken over hoe ze hun dia’s gebruiken. En wat mij betreft is dat níet om je te verbergen voor het publiek, maar om jou en dus je presentatie sterker te maken.

  Het begint met hoe je voor de groep staat. En als deze tip sprekers daar alleen al van bewust maakt, ben ik tevreden. En voor andere punten, zijn andere tips.

 3. Eric Stam schreef:

  Toch gaat dit m.i. veel minder sterk op wanneer je maar een heel beperkte set dia’s gebruikt. Tijdens geschiedenislessen van 90 minuten gebruik ik er soms maar een stuk of drie. Bijvoorbeeld een dia met een tijdsbalk van 1555-1588. Door dan te beginnen met 1588 en daarna een flashback-vertelling te doen (‘maar hoe is het zo ver gekomen?’) heb je volgens mij behoorlijk wat aandacht. Dat leerlingen vervolgens naar de tekst kijken, en niet naar mij, beschouw ik als een voordeel. Dat betekent dat er tenminste aantekeningen gemaakt worden. Voor lesgeven/informatie-overdracht niet onbelangrijk. Voor een salespitch ligt dat uiteraard weer anders.

  • John Bijl schreef:

   Volgens mij óók dan, Eric. Wat jij beschrijft heeft te maken met wat je als trainer/presentator doet tijdens de dia. Wanneer je gecompliceerde (dat is iets anders complex) systemen wilt uitleggen, kan het goed werken om eerst het stem te laten zien en dan mensen verhalend de samenhang en logica te ontdekken. Brokjes opbouwen door steeds iets nieuws te laten verschijnen zou juist weer de samenhang kunnen verstoren.

   Interressant om eens uit te zoeken waar de do’s en don’t’s nu precies zitten. Voor een volgende tip!

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Overtuigtip: Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams

26/3 - Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
5/3Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen