Overtuigtip #180 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Drie tips voor een overtuigende nieuwjaarstoespraak of eindejaarsspeech

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 21 december 2011 (Overtuigtips)

De nieuwjaarstoespraak en eindejaarsspeech zijn een prachtig middel om medewerkers te inspireren — of je nu een formele toespraak geeft of een informeel praatje houdt bij de Kerstborrel. Maar eenvoudig is het niet en veel leidinggevenden schrikken ervoor terug. Zonde!

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

Drie tips voor een overtuigende speech:

  1. Breng geen informatie over, maar een gevoel. Bedenk dat toehoorders bijna 90% van wat je zegt zullen vergeten; voorkom dus de gebruikelijke droge opsomming van feiten, cijfers en gebeurtenissen. Probeer je in plaats daarvan te verdiepen in hoe je medewerkers zich momenteel voelen — en bedenk hoe je graag zou willen dat ze zich voelen na afloop van jouw toespraak. Neem dit als uitgangspunt voor je toespraak. Want je speech krijgt pas echt impact als je medewerkers een beter gevoel kunt geven over wat zij in het afgelopen jaar voor elkaar hebben gekregen.
  2. Betrek medewerkers bij je verhaal. Spreek hen persoonlijk toe. Wees terughoudend met kritische noten en geef veel specifieke complimenten. Richt je daarbij niet enkel tot die ene medewerker die je altijd publiekelijk prijst, maar vooral juist tot medewerkers die onmisbaar werk doen maar doorgaans op de achtergrond blijven. Door positieve kwaliteiten uit te lichten, geef je als leidinggevende aan welke kwaliteiten je in jouw organisatie graag ziet. En als je vervolgens het team die kwaliteiten toeschrijft, dan gaan leden zich daar al snel naar gedragen.
  3. Blijf dicht bij jezelf. Ga je op een informele manier met je medewerkers om? Wees dan terughoudend met formele toespraken. Ben je niet zo van de lange verhalen? Houd het dan kort. Kies bovendien een omgeving die past bij jou, je boodschap en de medewerkers. Misschien is een eenvoudig, informeel verhaal van twee minuten voor jou wel de meest overtuigende eindejaarsspeech.

Succes bij het overtuigen!

 

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)