Overtuigtip #180 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Drie tips voor een overtuigende nieuwjaarstoespraak of eindejaarsspeech

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 21 december 2011 (Overtuigtips)

De nieuwjaarstoespraak en eindejaarsspeech zijn een prachtig middel om medewerkers te inspireren — of je nu een formele toespraak geeft of een informeel praatje houdt bij de Kerstborrel. Maar eenvoudig is het niet en veel leidinggevenden schrikken ervoor terug. Zonde!

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

Drie tips voor een overtuigende speech:

  1. Breng geen informatie over, maar een gevoel. Bedenk dat toehoorders bijna 90% van wat je zegt zullen vergeten; voorkom dus de gebruikelijke droge opsomming van feiten, cijfers en gebeurtenissen. Probeer je in plaats daarvan te verdiepen in hoe je medewerkers zich momenteel voelen — en bedenk hoe je graag zou willen dat ze zich voelen na afloop van jouw toespraak. Neem dit als uitgangspunt voor je toespraak. Want je speech krijgt pas echt impact als je medewerkers een beter gevoel kunt geven over wat zij in het afgelopen jaar voor elkaar hebben gekregen.
  2. Betrek medewerkers bij je verhaal. Spreek hen persoonlijk toe. Wees terughoudend met kritische noten en geef veel specifieke complimenten. Richt je daarbij niet enkel tot die ene medewerker die je altijd publiekelijk prijst, maar vooral juist tot medewerkers die onmisbaar werk doen maar doorgaans op de achtergrond blijven. Door positieve kwaliteiten uit te lichten, geef je als leidinggevende aan welke kwaliteiten je in jouw organisatie graag ziet. En als je vervolgens het team die kwaliteiten toeschrijft, dan gaan leden zich daar al snel naar gedragen.
  3. Blijf dicht bij jezelf. Ga je op een informele manier met je medewerkers om? Wees dan terughoudend met formele toespraken. Ben je niet zo van de lange verhalen? Houd het dan kort. Kies bovendien een omgeving die past bij jou, je boodschap en de medewerkers. Misschien is een eenvoudig, informeel verhaal van twee minuten voor jou wel de meest overtuigende eindejaarsspeech.

Succes bij het overtuigen!

 

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?