Overtuigtip #147 van 543   |   Toon willekeurige tip →

Durf te vragen wat jouw doelgroep echt belangrijk vindt

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 4 mei 2011 (Overtuigtips)

Assumption is the mother of all fuck-ups.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Wekelijkse overtuigtipWe gaan er vaak vanuit dat we wel ongeveer weten wat anderen belangrijk vinden. En verrassend vaak zitten we er ongelofelijk naast, met grote gevolgen. De remedie is heel simpel en toch laten veel mensen het te vaak achterwege: durf te vragen wat jouw doelgroep echt belangrijk vindt!

Wil je draagvlak krijgen voor een voorstel? Vraag dan eerst de beslissers en beïnvloeders wat zij nu echt belangrijk vinden. Waarover ze twijfelen. Dat kan prima informeel, bijvoorbeeld bij de koffieautomaat.

Maar je kunt het ook doen bij presentaties waarmee je vooral wilt informeren. Vraag eerst eens rond met welke vragen mensen rondlopen en op welke vragen ze een antwoord willen hebben, voordat je een reeks Powerpointslides aaneen rijgt.

Symposium

Laatst coachte ik iemand die was gevraagd een presentatie te geven op een symposium. Ze piekerde al dagen over de inhoud van de presentatie en wist niet zo goed wat de mensen in de zaal wilden horen. Ik adviseerde haar om eens een paar mensen die op de gastenlijst stonden op te bellen. In een half uur tijd sprak ze drie mensen, kreeg ze een beter idee wat de doelgroep belangrijk vond en had ze een paar leuke ideeën voor haar presentatie. De zaal kon het bovendien erg waarderen dat zij zo geïnteresseerd was in haar publiek!

Veel mensen denken dat het (te) tijdrovend is om bij elke presentatie eerst een paar mensen uit je doelgroep te spreken. Mijn ervaring is precies het tegenovergestelde: je komt sneller op goede ideeën en hoeft minder lang te piekeren over de inhoud van je verhaal. Daarbovenop worden je argumenten ook nog eens relevanter en dus overtuigender en vergroot je jouw geloofwaardigheid door interesse te tonen in je doelgroep.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Alle overtuigtips van 2017! Wat is jouw top 3?

3/1 - “Je kunt namelijk je eigen hersenen beïnvloeden.”. Weet jij uit welke overtuigtip dit komt? Het is één van de 46 overtuigtips die je dit jaar las. Het is de overtuigtip die...

Lees verder »

Boek: De beste toespraken van Barack Obama

6/1 - Op 11 januari verschijnt bij Uitgeverij Balans ons nieuwe boek met de beste toespraken van Barack Obama. De toespraken zijn geselecteerd en van een voor- en nawoord voorzien door Lars...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

4/12Alle overtuigtips van 2018! Wat is jouw top 3?
26/11Een slimme openingstechniek om makkelijk in te haken
20/11Argumenteren als Trump: De herhaalde overdrijving
15/11Storytelling: Hoe Intel een processor wist uit te leggen