Overtuigtip #-2010 van 665   |   Toon willekeurige tip →

Durf te vragen wat jouw doelgroep echt belangrijk vindt

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 4 mei 2011 (Overtuigtips)

Assumption is the mother of all fuck-ups.

(Doe onze exclusieve workshop: TED-waardig presenteren)

Wekelijkse overtuigtipWe gaan er vaak vanuit dat we wel ongeveer weten wat anderen belangrijk vinden. En verrassend vaak zitten we er ongelofelijk naast, met grote gevolgen. De remedie is heel simpel en toch laten veel mensen het te vaak achterwege: durf te vragen wat jouw doelgroep echt belangrijk vindt!

Wil je draagvlak krijgen voor een voorstel? Vraag dan eerst de beslissers en beïnvloeders wat zij nu echt belangrijk vinden. Waarover ze twijfelen. Dat kan prima informeel, bijvoorbeeld bij de koffieautomaat.

Maar je kunt het ook doen bij presentaties waarmee je vooral wilt informeren. Vraag eerst eens rond met welke vragen mensen rondlopen en op welke vragen ze een antwoord willen hebben, voordat je een reeks Powerpointslides aaneen rijgt.

Symposium

Laatst coachte ik iemand die was gevraagd een presentatie te geven op een symposium. Ze piekerde al dagen over de inhoud van de presentatie en wist niet zo goed wat de mensen in de zaal wilden horen. Ik adviseerde haar om eens een paar mensen die op de gastenlijst stonden op te bellen. In een half uur tijd sprak ze drie mensen, kreeg ze een beter idee wat de doelgroep belangrijk vond en had ze een paar leuke ideeën voor haar presentatie. De zaal kon het bovendien erg waarderen dat zij zo geïnteresseerd was in haar publiek!

Veel mensen denken dat het (te) tijdrovend is om bij elke presentatie eerst een paar mensen uit je doelgroep te spreken. Mijn ervaring is precies het tegenovergestelde: je komt sneller op goede ideeën en hoeft minder lang te piekeren over de inhoud van je verhaal. Daarbovenop worden je argumenten ook nog eens relevanter en dus overtuigender en vergroot je jouw geloofwaardigheid door interesse te tonen in je doelgroep.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Overtuigtip: Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams

26/3 - Bij Microsoft moeten ze er een beetje om huilen. Al tijden kunnen mensen in Teams op een betere manier hun presentaties delen. Toch blijft men dit op de verkeerde manier...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)
5/3Hoe wij de top van Signify helpen om een inspirerende boodschap uit te dragen