Overtuigtip #113 van 602   |   Toon willekeurige tip →

Niks proactief, je moet reactief luisteren

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 8 september 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipIn mijn trainingen kan ik het niet genoeg benadrukken: luisteren is een belangrijkere vaardigheid dan praten.

(Leer overtuigen: volg onze tweedaagse masterclass)

Goede, professionele sprekers zoals congres-sprekers, politici en journalisten leren daarom technieken om elke opmerking van een ander goed te begrijpen en de kern van wat er gezegd is er uit te halen. En toch kunnen ook de beste luisteraars nog wel iets leren met één heel praktische tip: luister vooral ook reactief.

Want zelfs wanneer je een vraag uit het publiek, een tegenwerping op je voorstel of een tegengestelde mening goed hebt begrepen, kun je niet zomaar beginnen met je eigen betoog waarin je uitlegt dat je het er niet mee eens bent. Je zult je publiek ook uit moeten leggen waarmee je het niet eens bent. Anders zullen ze al heel snel je opmerking los van het standpunt van je gesprekspartner zien. Dat wat jij in je hoofd hebt, kan bij een ander al weer zijn weggezakt.

Hou daarom bij elke reactie die je geeft deze eenvoudige regel in de gaten:

  1. leg uit waar je op reageert
  2. leg uit waarom je het er niet mee eens bent
  3. leg uit wat je eigen standpunt is

Stel nu eens dat in jouw organisatie veel trainingen niet doorgaan omdat managers op het laatste moment annuleren. Dat is vervelend. Je stelt voor om alle managers zelf verantwoordelijk te maken voor een opleidingsbudget. Je krijgt in de vergadering de tegenwerping dat de administratieve handeling te veel tijd kost. Toch wil je uitleggen dat de procedure misschien meer tijd kost maar wel de moeite waard is vanwege de voordelen.

  1. Wat ik hoor zeggen is dat de nieuwe procedure meer tijd kost en dus niet moet worden ingevoerd.
  2. Daar ben ik het niet mee eens want wanneer het op het laatste moment annuleren van een training de manager zelf geld kost, zullen ze een zorgvuldigere afweging maken en een training minder vaak annuleren. Dat scheelt tijd én geld.
  3. En daarom vind ik dat we managers zelf verantwoordelijk moeten maken voor de tijd en het geld die het kost om een training al of niet door te laten gaan.

Op deze manier help je je toehoorders in een vergadering of tijdens een congresoptreden overzicht te bewaren in een uitwisseling van argumenten en standpunten. En daarbij maak je het voor hen makkelijker om te besluiten met wie ze het ‘t meeste eens zijn.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Overtuigtip: Hoe overtuigt de Russische premier Medvedev?

22/1 - Onze expert Lars Duursma schreef deze week in de Volkskrant over Dimitri Medvedev die het aftreden van de Russische regering bracht met een spiegel van non-verbale communicatie.   Dit artikel...

Lees verder »

Overtuigtip: Niet alles hoeft op Instagram

14/1 - Deze week schreef onze expert Lars Duursma in zijn wekelijkse rubriek in de Volkskrant over het grote nieuws van prins Harry en Meghan Markle.     Dit artikel verscheen eerder...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

8/1Waarom je buurman nu een huis vol vuurwerk heeft
1/1Dit zijn de beste overtuigtips van 2019
31/12Help The King’s Speech met fijne beelden
24/12Maak het begrijpelijk én door te vertellen