Overtuigtip #113 van 626   |   Toon willekeurige tip →

Niks proactief, je moet reactief luisteren

Door onze expert John Bijl

Gepubliceerd op woensdag 8 september 2010 (Overtuigtips)

Wekelijkse overtuigtipIn mijn trainingen kan ik het niet genoeg benadrukken: luisteren is een belangrijkere vaardigheid dan praten.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Goede, professionele sprekers zoals congres-sprekers, politici en journalisten leren daarom technieken om elke opmerking van een ander goed te begrijpen en de kern van wat er gezegd is er uit te halen. En toch kunnen ook de beste luisteraars nog wel iets leren met één heel praktische tip: luister vooral ook reactief.

Want zelfs wanneer je een vraag uit het publiek, een tegenwerping op je voorstel of een tegengestelde mening goed hebt begrepen, kun je niet zomaar beginnen met je eigen betoog waarin je uitlegt dat je het er niet mee eens bent. Je zult je publiek ook uit moeten leggen waarmee je het niet eens bent. Anders zullen ze al heel snel je opmerking los van het standpunt van je gesprekspartner zien. Dat wat jij in je hoofd hebt, kan bij een ander al weer zijn weggezakt.

Hou daarom bij elke reactie die je geeft deze eenvoudige regel in de gaten:

  1. leg uit waar je op reageert
  2. leg uit waarom je het er niet mee eens bent
  3. leg uit wat je eigen standpunt is

Stel nu eens dat in jouw organisatie veel trainingen niet doorgaan omdat managers op het laatste moment annuleren. Dat is vervelend. Je stelt voor om alle managers zelf verantwoordelijk te maken voor een opleidingsbudget. Je krijgt in de vergadering de tegenwerping dat de administratieve handeling te veel tijd kost. Toch wil je uitleggen dat de procedure misschien meer tijd kost maar wel de moeite waard is vanwege de voordelen.

  1. Wat ik hoor zeggen is dat de nieuwe procedure meer tijd kost en dus niet moet worden ingevoerd.
  2. Daar ben ik het niet mee eens want wanneer het op het laatste moment annuleren van een training de manager zelf geld kost, zullen ze een zorgvuldigere afweging maken en een training minder vaak annuleren. Dat scheelt tijd én geld.
  3. En daarom vind ik dat we managers zelf verantwoordelijk moeten maken voor de tijd en het geld die het kost om een training al of niet door te laten gaan.

Op deze manier help je je toehoorders in een vergadering of tijdens een congresoptreden overzicht te bewaren in een uitwisseling van argumenten en standpunten. En daarbij maak je het voor hen makkelijker om te besluiten met wie ze het ‘t meeste eens zijn.

Elke week stuurt Debatrix een overtuigtip waarmee jij je arsenaal aan overtuigingstrategiën kan vergroten. Meld je hier aan om ze elke woensdagmiddag per e-mail te ontvangen!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Vergroot je kennis

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?