Bill Clinton: up close & personal

Door onze expert Victor Vlam

Gepubliceerd op donderdag 30 oktober 2008

De locatie was niet prestigieus: de gymzaal van een middelbare school. Maar de spreker wel: voormalig president van Amerika, Bill Clinton. Wanneer hij de zaal binnenstapt, voel je het direct. Als enige van de verschillende politici die we tot nu toe hebben gezien, lag de voormalig president niet vastgeketend aan de teleprompter. Zijn speech wekte een bijna intieme indruk. En dat is best knap: er zaten zo’n tweeduizend mensen in de zaal!

Clinton stond door de afwezigheid van de teleprompter niet stijf achter een spreekgestoelte. Nee, hij liep rond met een microfoon in zijn ene hand, druk gebarend met zijn andere hand. Omdat hij de aanwezige mensen recht kon aankijken – en zelfs de mensen in de uithoeken betrok bij zijn speech – was het moeilijk om even niet op te letten. Zijn blik hield de iedereen bij de les!

De inhoud van het verhaal bevorderde de intimiteit. Met gevoel voor details vertelde Clinton hoe Obama hem imponeerde. De Democratische presidentskandidaat vroeg hem naar oplossing voor de wereldwijde financiële crisis – “niet de populairste oplossing, maar de beste oplossing”. Hiermee maakte Clinton zijn verhaal persoonlijk. Zijn speech kon niet worden gegeven door een willekeurig ander persoon, het was zijn speech. En daarmee haalde hij elke indruk onderuit dat hij Obama maar gematigd zou steunen.

Het ontbreken van de teleprompter had ook een effect op de inhoud van zijn speech. Een spreker die speecht uit het geheugen heeft een duidelijkere en explicietere rode draad nodig om te zorgen dat het verhaal bondig en krachtig blijft. Teleprompter-speeches hebben een rode draad die vaak beter te ontdekken is als je hem leest, dan als je hem alleen hoort. Clinton kondigde dan ook aan het begin drie punten aan waarop Obama beter is dan John McCain: een gezonde politieke filosofie, zinvolle beleidsvoorstellen en de vaardigheid om de juiste beslissingen te maken.

Maar hoewel ik me de structuur van de speech nog goed kan herrineren, is er niet één one-liner die ik me kan herinneren. Die ontbraken in zijn speech. En dat raakt aan één van de grootste minpunten van Clinton. Iedereen herinnert zich hem als een goede spreker, maar niemand kan nog één speech van hem opnoemen.


Bill Clinton tijdens zijn toespraak

Victor Vlam is spreker en communicatietrainer. Hij geeft lezingen op het gebied van overtuigingskracht en is een ervaren trainer op het gebied van debatteren, argumenteren en TED-waardig Presenteren.

Verder is Victor veelgevraagd Amerika-kenner voor radio en televisie. In 2008 en 2012 voerde Victor campagne voor Barack Obama. In 2018 kwam zijn eerste boek uit, ‘Denken als Donald Trump‘.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Vacature: Relatiemanager Trainingen en Coaching

5/8 - We zoeken een commerciële communicatieheld die vanuit ons kleine team grote klanten adviseert bij alles wat hen helpt te inspireren en overtuigen. Of het nu gaat om klanten hier in...

Lees verder »

Overtuigtip: De beste overtuigtips uit 2018!

2/1 - Happy New Year! Ben je al bezig met het voorbereiden van jouw nieuwjaarsspeech? Bekijk dan eens deze tip😉. Of neem eens een kijkje bij de Top-10 overtuigtips van 2018! Begin december vroegen...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

17/9👑 Waarom je beter geen iPad kunt gebruiken bij het voorlezen van een speech
11/9Doelgericht Pitchen: Hoe pitch je aan een charismatische leider?
3/9Argumenteren: Maak het SEXI
28/8Framing: Wat is de plofkip van jouw doelgroep?