Overtuigtip #-2010 van 626   |   Toon willekeurige tip →

De grootste fout bij het memoriseren van een belangrijk verhaal

Door onze expert Lars Duursma

Gepubliceerd op woensdag 15 augustus 2018 (Overtuigtips)

Hoe meer er op het spel staat, hoe meer mensen geneigd zijn om hun verhaal werkelijk tot in de puntjes voor te bereiden. Daar is niets mis mee – integendeel. Maar bij het uit het hoofd leren van hun speech, presentatie of mediaboodschap gaat het fout.

(Doe onze exclusieve workshop: Speechwriting)

De meeste mensen oefenen hun verhaal namelijk alleen van begin tot eind. En nog eens van begin tot eind. En nogmaals, en nogmaals, steeds weer in dezelfde volgorde: net zo lang totdat je alles helemaal uit je hoofd kent.

En dan gaat het mis…

Bij je uiteindelijke optreden loopt het echter zelden helemaal zoals gepland. Gelukkig maar: als je publiek een robot had willen zien, dan zouden ze jouw tekst laten voorlezen door een computer. Of ze hadden jou gevraagd om lekker thuis te blijven en in plaats daarvan een videoboodschap op te nemen. Kleine improvisaties maken je verhaal alleen maar sterker.

Maar die kleine afwijkingen of onderbrekingen kunnen je wel uit je verhaal halen. Ineens zit je halverwege je tekst en weet je niet meer hoe je deze verder gaat. HELP!

Hoe dan wel?

Oefen niet steeds je verhaal van begin tot eind, maar deel je verhaal op in blokjes. Oefen steeds een blokje en wissel daarbij van volgorde. Je kunt de blokjes zelfs een nummer geven en steeds een willekeurige blokjes oefenen. Dat kan door de nummers op een papiertje te schrijven en de stapel te husselen of door een app steeds willekeurige nummers te laten genereren.

Het grote voordeel: wil je na een vraag of andere onderbreking de draad weer oppakken, dan heb je daar al verschillende keren geoefend. Het voelt direct soepel en vertrouwd.

Bang dat je op deze manier de volgorde vergeet? Probeer dan vooral de bruggetjes tussen de verschillende blokjes te onthouden: zo leg je de bovendien nadruk op de onderliggende samenhang. Of schrijf de blokjes op een kaartje en houd dat tijdens je optreden bij de hand. Niets mis mee.

Veel succes!

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht leiders in politiek en bedrijfsleven en geeft inspirerende lezingen door heel Europa. Lars is vaste columnist voor RTL-Z en onder meer bekend van zijn analyses voor NRC Handelsblad, NOS, RTL Nieuws, BNR, VRT en Jinek.

Binnenkort verzorgt hij de open trainingen Speechwriting en Voorzitten & Gespreksleiden.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Storytelling: Laat het schuren met een gezonde dosis imperfectie
25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?