Vergroot je betrouwbaarheid, geef eens géén antwoord!

Gepubliceerd op maandag 26 augustus 2013

Soms krijg je een vraag waar je het antwoord niet op weet. Veel mensen hebben in zo’n geval de neiging om snel een antwoord te formuleren, en dan het liefst in vage termen zodat ze er nog mee wegkomen ook. Begrijpelijk? Natuurlijk. Maar niet handig! Geef aan dat je het antwoord niet weet en je zal vele malen overtuigender worden!

Betrouwbaarheid is overtuigend

Als je het antwoord op een vraag een keer niet weet, én je gaat er goed mee om, kun je je overtuigingskracht enorm vergroten. Het beste kun je in zo’n geval zeggen dat je het een hele goede vraag vindt, maar dat je hem niet direct kunt beantwoorden. Doordat je zonder omhaal aangeeft dat je het antwoord gewoonweg niet weet, zal de ander je stukken betrouwbaarder vinden. Want als je nu aan durft te geven dat je het antwoord niet weet, zullen de antwoorden die je wel gaf vast kloppen!

Je hebt nu aan betrouwbaarheid gewonnen, maar je overtuigingskracht kun je nog meer vergroten. Vraag door totdat je precies weet wat de vragensteller wil weten. Zeg bijvoorbeeld: “Kun je me iets meer vertellen over de achtergrond van je vraag?”. Op deze manier win je wat extra tijd en informatie om toch met het juiste antwoord te komen. Bovendien verbetert zo’n vraag de gespreksbalans. En als je het antwoord dan nog niet weet geef je aan dat je er over zal nadenken en er later op terug komt. Nog een punt voor je betrouwbaarheid en je overtuigingskracht!

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over overtuigingskracht en overtuigingstechnieken? Kijk dan eens naar onze Masterclass Overtuigingskracht en schrijf je in!

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Gratis overtuigtips

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Grote vraag naar ondersteuning: Debatrix verruimt openingstijden

13/3 - Door grote vraag naar ondersteuning bij o.a. cruciale (video)boodschappen en effectieve communicatie rondom het nieuwe coronavirus, hebben we besloten onze openingstijden te verruimen. De komende weken staan we van 8:00...

Lees verder »

Overtuigtip: Werk je thuis? Hier de 5 grootste frustraties bij online vergaderingen (en hoe het wél moet)

- De komende weken werken veel mensen vanuit huis. Dat lijkt eenvoudiger dan het is, vooral als je veel samen afhankelijk bent van goede afstemming. Een online vergadering kan dan een uitkomst zijn, mits je...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

25/6Een geloofwaardig verhaal neerzetten? Leer van leugenonderzoek
11/6TED-waardig presenteren: Stop met ‘snel door je verhaal lopen’
29/5Hoe krijg je de gunfactor als je remote werkt?
14/5Doelgericht pitchen: 3 tips om jouw pitch naar een hoger niveau te tillen!