Overtuigtip #667 van 669   |   Toon willekeurige tip →

Deze onderbelichte factor bepaalt voor 80% ons gedrag 

Gepubliceerd op woensdag 21 april 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

In de rubriek ‘Debatrix laat zich overtuigen’ zijn de rollen omgedraaid. Dit keer laten wij ons overtuigen. Wij plaatsen een ingezonden overtuigtip die het verdient om gepubliceerd te worden. Dit keer heeft Sander van Geffen van Stolt-Nielsen ons overtuigd met zijn tip!

Een ander perspectief op overtuigen

Als we iemand willen overtuigen doen we dat vaak omdat we willen dat deze persoon iets gaat doen: akkoord gaan met een voorstel, zich anders opstellen richting jou, actie ondernemen…. Kortom, we willen eigenlijk een (soms kortstondige) gedragsverandering. Nu hebben we veel kunnen lezen over hoe je een pitch kunt perfectioneren of hoe je bepaalde psychologische wetmatigheden kunt gebruiken om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Een aspect dat nog niet de revue is gepasseerd, is de kracht van de consequentie.

De groene smiley

Gedrag wordt gedreven door zowel antecedenten (alles wat we doen in de hoop dat het juiste gedrag ontstaat) als consequenties (de effecten van het gedrag). Uit onderzoek blijkt dat managers 80% van hun tijd besteden aan antecedenten. Hierbij kun je denken aan werkvoorschriften, procedures, maar ook motiverende speeches. Een voorbeeld uit het dagelijks leven is een verkeersbord dat de maximumsnelheid aangeeft in de hoop dat je het gaspedaal wat laat vieren. De juiste antecedenten kunnen zeker helpen om het gedrag van iemand te beïnvloeden, maar het is niet de krachtigste manier.

Uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk dat ons gedrag voor zeker 80% bepaald wordt door de consequenties van ons gedrag. En daarbij werken positieve consequenties sterker – en zeker duurzamer – dan negatieve consequenties. Denk aan de groene smiley in een woonwijk als je niet harder dan 30 km/uur rijdt. Dit is een beloning voor het laten zien van het gewenste gedrag. Iemand een compliment geven in het gezelschap van collega’s, is een goed voorbeeld voor managers.

De boodschap is helder: blijf zorgen voor de juiste antecedenten om gedrag te begeleiden en richting te geven, maar besteed als het even kan het grootste deel van je tijd om de juiste consequenties te koppelen aan het nieuwe gedrag.

De juiste consequenties

Dit inzicht kun jij inzetten als je iemand wilt overtuigen om ander gedrag te laten zien. Bedenk eens wat de antecedenten en consequenties zijn van het huidige gedrag. En wat zijn de antecedenten en consequenties van het gedrag dat je juist wilt stimuleren? Probeer daarin veranderingen aan te brengen zodat het oude gedrag minder aantrekkelijk wordt en dat het nieuwe gedrag juist aantrekkelijker wordt. Of anders gezegd: wat is ‘de groene smiley’ voor het nieuwe gedrag? Je legt hiermee een stevige basis voor alle andere overtuigingstechnieken die je inmiddels kunt inzetten! Succes!

Schrijf en win!

De challenge

Schrijf jij een onweerstaanbare overtuigtip die we direct willen publiceren? Dan ben jij de winnaar! Je kunt dan gratis meedoen aan een van onze online workshops of aan de drie live sessies van ons fonkelnieuwe trainingsprogramma 'Overtuigen in Microsoft Teams'. De winnende tips worden gepubliceerd onder onze nieuwe rubriek "Debatrix laat zich overtuigen".
Maar hoe schrijf je een tip? Onderstaand format helpt je op weg!
 • Bedenk een pakkende teaser en pijnpunt
 • Schets de situatie voor de lezers. Maak de pijnpunten herkenbaar
 • Onderbouw je standpunt met bronnen
 • Daar komt hij dan: de tip! Zorg ervoor dar de tip praktisch bruikbaar is
 • Sluit de tip af met een pakkende call-to-action
Daarnaast zijn er bepaalde criteria waar de inzendingen op beoordeeld worden
 • Maximaal 250 woorden
 • De tip is nog niet eerder gedeeld. Zie hier ons archief
 • De tip is relevant voor een brede doelgroep
 • De pen is in de vrije loop gelaten
 • En vooral: de tip is met plezier geschreven
Voordat wij de tip publiceren nemen we altijd eerst contact op. Als dank voor het verslijten van de pennen kunnen winnaars kiezen uit de volgende workshops:

Doe mee!

Reageer op dit artikel

 1. anja de with schreef:

  klopt zo’n smiley is leuker om te zien dan een rode met afhangende mondhoeken.

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Deze training was dusdanig inspirerend dat ik het jammer vind dat ik mijn werk als kabinetsmedewerker heb verruild voor dat van communicatieadviseur - minder speeches te schrijven.. ;-)
Sietske Nagelkerke
Communicatieadviseur / Gemeente Tholen
De sessies waren super interactief, ondanks dat we elkaar via een beeldscherm zagen i.p.v. fysiek. De break-out rooms werkten eigenlijk hetzelfde als in het echt. Het effect was dus het overbrengen van de inhoud van de training erg goed ging en het totaal geen obstakel was dat de training remote gegeven werd. Een ander voordeel was dat via scherm delen de slides duidelijk in beeld waren en alles uitstekend te volgen was. Al met al een geslaagde remote sessie!
Rogério Andrade
Recruiter / Masters in Finance
Nuttig en praktisch toepasbaar! Sluit aan op mijn vooraf gestelde persoonlijke leerdoelen.
Caspar Tijssen
Business Analist IT / ABN Amro
Koren op de molen van ORMIT alumni: het accent wat jij legt op presentaties is het verschil maken als persoon. “iedereen onthoudt wat je voelt bij een verhaal”. Dank! Onze alumni en participanten waren enorm enthousiast over jouw lezing! namens alle ORMIT bezoekers!
Hetty van Ee
Algemeen Directeur / Ormit
Goed! Zeker qua voorbereiding en uitvoering.
Maarten van Beek
Secretaris


Volg direct een training!

12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
26 meiOnline Meetings Leiden (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren
2 junSpeechwriting
9 junTED-waardig Presenteren
18 juniMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
25 junOnline Inspireren (Online)
30 junVoorzitten & Gespreksleiden
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
8 oktSpeechwriting
15 oktTED-waardig Presenteren

Overzicht alle trainingen »

Speech André van Duin 4 mei

Overtuigtip: Wat als André van Duin een PowerPoint-presentatie had gegeven op de Dam?

5/5 - Indringend en indrukwekkend, dat was de toespraak van André van Duin op de Dam. Hij raakte ons met zijn woorden, met zijn persoonlijke verhaal en met het kleine gebaar aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Lachend overtuigen: hoe ook jij kunt scoren met humor

29/4 - Een goede verhalenverteller weet dat een serieus of juist verdrietig onderwerp ook af en toe onderbroken mag worden met wat luchtige humor. Anders zitten mensen te lang in één bepaalde...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

2/5Vacature: Community Support (Bijbaan in Marketing & Sales)
21/4Deze onderbelichte factor bepaalt voor 80% ons gedrag 
14/4Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou
7/4Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen