Overtuigtip #666 van 681   |   Toon willekeurige tip →

Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

Door onze expert Nicole Bahlman

Gepubliceerd op woensdag 14 april 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze overtuigtip lees je hoe jij zelf eenvoudig je voordeel uit deze methode haalt én behoeden we je ook voor een mental-breakdown 😉.

Nu men zichzelf steeds vaker filmt voor vlogs en videoboodschappen is jezelf terugzien al een stuk minder ongemakkelijk. Maar het gebruik van deze beelden om onze eigen prestaties in meetings en presentaties te verbeteren blijft vaak alleen weggelegd voor CEO’s en politici die serieus willen investeren in hun persoonlijke ontwikkeling.

Video-feedback voor iedereen! (De opname-functie in Teams en Zoom)

Die tijd is voorbij! Nou ja, in ieder geval als jij jouw performance bij online presentatie- en meetingskills wilt verbeteren. Onderzoek (1) laat een significant effect zien van de ‘video feedback’-methodiek op de interactievaardigheden. Het opnemen van een meeting of presentatie geeft enorme kansen om regelmatig jezelf live-in-action terug te zien en enorme sprongen in jouw performance te maken. Het unieke van video-feedback is dat je met enige afstand en ruimte voor reflectie naar jezelf kan kijken waardoor jij een realistisch zelfbeeld krijgt (2). Je ziet hoe anderen reageren op wat jij zei en andersom. Misschien merk je op dat je iets niet scherp genoeg bracht of uit een bepaalde emotie reageerde. Door dit terug te zien, word je bewust van jouw eigen vaardigheden en communicatiestijl. En laat bewustwording nu net die eerste stap zijn naar verandering!

“Feedback op basis van video-opnamen zijn als vuurwerk. In de handen van een expert krijg je de meest prachtige resultaten, in de handen van een amateur krijg je veelal ongelukken.”

De (voor) waarde van video-feedback

Goede begeleiding is hierbij wel essentieel. Een verkeerde aanpak van deze methode kan jouw zelfvertrouwen namelijk vrij snel aantasten. Een expert of het gebruik van een intervisie-formulier kan jouw aandacht op de juiste dingen richten. Onderzoek (1) toont aan dat het effect van video-feedback aanmerkelijk groter is als gebruik wordt gemaakt van een vaste observatielijst. Zonder die focus word jij vaak afgeleid door zaken die misschien op het eerste gezicht nuttig lijken, maar die in de praktijk behoorlijk futiel zijn. Een typisch voorbeeld is het gebruik van stopwoordjes. Als je iemand vraagt om feedback te geven op een video-opname van een performance staat deze feedback met stip op nummer één. Interessant is dat dit soort feedback alleen voorkomt als het publiek vóór het bekijken van de opname gevraagd is om feedback te geven. Anders waren deze stopwoordjes hen achteraf waarschijnlijk niet opgevallen. Kortom, aan dat soort amateur-feedback heb je niet zoveel. Je loopt zelfs het risico dat er op elke slak zout wordt gelegd met als gevolg dat je – onterecht- super onzeker wordt over jouw performance. Gebruik liever een observatie- of intervisieformulier gemaakt door een expert die je helpt om op de juiste zaken te letten. Zo kun je steeds jouw focus op een nieuw ontwikkelpunt leggen.

Kortom, stap uit je comfortzone en maak die opname die jouw communicatieskills een flinke boost zal geven. Een beetje zelfspot kan nooit kwaad toch.😉 (Oh en check dit natuurlijk altijd even bij je collega’s, voordat je op de opname-knop drukt.)

Veel succes!

(1) Fukking, R.G., Trienekens, N. & Kramer, L.J.C. (2010). Video‐feedback in opleiding en training: Leren in beeld gebracht

(2) Fuller, F. F. & Manning, B. A. (1973). Self-confrontation reviewed: a conceptualization for video playback in teacher education. Review of Educational Research, 43(4), 469-528

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Deze training geeft handvaten en energie om nieuwe uitdagingen op te pakken!
Chrétien Robben
Key Account Manager Market Access / Abbvie
Geweldige speech die we mochten analyseren! Daarnaast was het leerzaam dat de speechwriter erbij was. Mooie diverse groep en leuke break out sessies!
Patrick
"Door de online coaching van Debatrix heb ik mijn verhaal in een nieuw jasje kunnen steken. Door deze investering kan ik de komende jaren met mijn presentatie vooruit! Ik was eerst bang dat de online coaching saai zou zijn, maar het overtrof al mijn verwachtingen. Bedankt Maarten voor de leuke, effectieve en waardevolle coaching!"
Sharon Vassell
Marketing Trade Coordinator / Curaçao Tourist Board Europe
Deze training was dusdanig inspirerend dat ik het jammer vind dat ik mijn werk als kabinetsmedewerker heb verruild voor dat van communicatieadviseur - minder speeches te schrijven.. ;-)
Sietske Nagelkerke
Communicatieadviseur / Gemeente Tholen
Kennis en informatie werd prettig gebracht. Het verhaal rondom TED-waardig presenteren is met enthousiasme gebracht! Goede afwisseling tussen verhaal, filmpjes en gesprek/interactie. Ook ruimte om zelf te werken. Erg tevreden!
Hielke
stichting!WOON


Volg direct een training!

3 sepHybride Meetings Leiden
8 sepLive sessie: Succesvol online & hybride vergaderen in Teams (Remote)
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
17 sepTraject Strategische Expertcommunicatie
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
24 sepHybride Meetings Leiden
29 sepTED-waardig Presenteren (Utrecht)
8 oktSpeechwriting (Den Haag)
4 novMasterclass Inspirerend Presenteren
5 novVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)

Overzicht alle trainingen »

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten