Overtuigtip #666 van 669   |   Toon willekeurige tip →

Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

Door onze expert Nicole Bahlman

Gepubliceerd op woensdag 14 april 2021 (Overtuigtips)

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze overtuigtip lees je hoe jij zelf eenvoudig je voordeel uit deze methode haalt én behoeden we je ook voor een mental-breakdown 😉.

Nu men zichzelf steeds vaker filmt voor vlogs en videoboodschappen is jezelf terugzien al een stuk minder ongemakkelijk. Maar het gebruik van deze beelden om onze eigen prestaties in meetings en presentaties te verbeteren blijft vaak alleen weggelegd voor CEO’s en politici die serieus willen investeren in hun persoonlijke ontwikkeling.

Video-feedback voor iedereen! (De opname-functie in Teams en Zoom)

Die tijd is voorbij! Nou ja, in ieder geval als jij jouw performance bij online presentatie- en meetingskills wilt verbeteren. Onderzoek (1) laat een significant effect zien van de ‘video feedback’-methodiek op de interactievaardigheden. Het opnemen van een meeting of presentatie geeft enorme kansen om regelmatig jezelf live-in-action terug te zien en enorme sprongen in jouw performance te maken. Het unieke van video-feedback is dat je met enige afstand en ruimte voor reflectie naar jezelf kan kijken waardoor jij een realistisch zelfbeeld krijgt (2). Je ziet hoe anderen reageren op wat jij zei en andersom. Misschien merk je op dat je iets niet scherp genoeg bracht of uit een bepaalde emotie reageerde. Door dit terug te zien, word je bewust van jouw eigen vaardigheden en communicatiestijl. En laat bewustwording nu net die eerste stap zijn naar verandering!

“Feedback op basis van video-opnamen zijn als vuurwerk. In de handen van een expert krijg je de meest prachtige resultaten, in de handen van een amateur krijg je veelal ongelukken.”

De (voor) waarde van video-feedback

Goede begeleiding is hierbij wel essentieel. Een verkeerde aanpak van deze methode kan jouw zelfvertrouwen namelijk vrij snel aantasten. Een expert of het gebruik van een intervisie-formulier kan jouw aandacht op de juiste dingen richten. Onderzoek (1) toont aan dat het effect van video-feedback aanmerkelijk groter is als gebruik wordt gemaakt van een vaste observatielijst. Zonder die focus word jij vaak afgeleid door zaken die misschien op het eerste gezicht nuttig lijken, maar die in de praktijk behoorlijk futiel zijn. Een typisch voorbeeld is het gebruik van stopwoordjes. Als je iemand vraagt om feedback te geven op een video-opname van een performance staat deze feedback met stip op nummer één. Interessant is dat dit soort feedback alleen voorkomt als het publiek vóór het bekijken van de opname gevraagd is om feedback te geven. Anders waren deze stopwoordjes hen achteraf waarschijnlijk niet opgevallen. Kortom, aan dat soort amateur-feedback heb je niet zoveel. Je loopt zelfs het risico dat er op elke slak zout wordt gelegd met als gevolg dat je – onterecht- super onzeker wordt over jouw performance. Gebruik liever een observatie- of intervisieformulier gemaakt door een expert die je helpt om op de juiste zaken te letten. Zo kun je steeds jouw focus op een nieuw ontwikkelpunt leggen.

Kortom, stap uit je comfortzone en maak die opname die jouw communicatieskills een flinke boost zal geven. Een beetje zelfspot kan nooit kwaad toch.😉 (Oh en check dit natuurlijk altijd even bij je collega’s, voordat je op de opname-knop drukt.)

Veel succes!

(1) Fukking, R.G., Trienekens, N. & Kramer, L.J.C. (2010). Video‐feedback in opleiding en training: Leren in beeld gebracht

(2) Fuller, F. F. & Manning, B. A. (1973). Self-confrontation reviewed: a conceptualization for video playback in teacher education. Review of Educational Research, 43(4), 469-528

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


De training vond ik inspirerend en leerzaam. Je krijgt gewoon honger naar meer!
Amanda Mackintosh
International spokesperson / Bayards BV
Ideaal voor een korte attentie. Werkt zoals verwacht. Super!
Jan M. de Geus
Senior Consultant
Ik vond de training goed gebalanceerd: conceptuele uitleg, leuke casus, veel voorbeelden en praktische tips!
Hein Fleuren
CTO / BlueRock Logistics
Bijzonder nuttig met aandachtspunten die nooit eerder aan de orde zijn gekomen!
Thomas Vedder
Project Manager / Abbvie
De omarming van online trainingen is door Covid-19 in een enorme versnelling gekomen. Bij ORTEC worden alleen al door de Education Factory jaarlijks meer dan 70 interne trainingen gegeven. En waar dat voor het hoofdkantoor in Zoetermeer nog vaak klassikale trainingen waren, was de beweging voor een globale uitrol richting online trainingen al voorzichtig ingezet. Een enorme “game-changer” was echter de Covid-19 crisis waardoor alle geplande klassikale trainingen snel omgevormd moesten worden naar online trainingen, met behoud van kwaliteit! Er zijn vele opties om online trainingen te geven, maar naast een goede inhoud wil je het publiek ook kunnen blijven boeien terwijl je als trainer nu (thuis) voor een camera zit en op deze manier een training moet geven. De goede ervaringen die we eerder met Debatrix hebben opgedaan bracht ons ook nu weer bij elkaar. Volgens het train-de-trainer principe heeft Debatrix de trainers van ORTEC geholpen om zelf goede online trainers te worden. In een dagdeel werden zaken doorgenomen zoals presentatie techniek, camera gebruik (inclusief licht en geluid tips), werd de “how-to-start” methode behandeld, werden opties in Microsoft Teams besproken (die vooral bij het geven van online trainingen nuttig kunnen zijn) en werd er uitgelegd hoe je plezier en aandacht in een online training vast kunt houden. Het bleek een mooie aanvulling waar elke trainer tips uit kon halen die ze in hun voorbereiding van zijn/haar trainingen goed konden gebruiken.
Ortec


Volg direct een training!

12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
26 meiOnline Meetings Leiden (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren
2 junSpeechwriting
9 junTED-waardig Presenteren
18 juniMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
25 junOnline Inspireren (Online)
30 junVoorzitten & Gespreksleiden
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
8 oktSpeechwriting
15 oktTED-waardig Presenteren

Overzicht alle trainingen »

Speech André van Duin 4 mei

Overtuigtip: Wat als André van Duin een PowerPoint-presentatie had gegeven op de Dam?

5/5 - Indringend en indrukwekkend, dat was de toespraak van André van Duin op de Dam. Hij raakte ons met zijn woorden, met zijn persoonlijke verhaal en met het kleine gebaar aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Lachend overtuigen: hoe ook jij kunt scoren met humor

29/4 - Een goede verhalenverteller weet dat een serieus of juist verdrietig onderwerp ook af en toe onderbroken mag worden met wat luchtige humor. Anders zitten mensen te lang in één bepaalde...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

2/5Vacature: Community Support (Bijbaan in Marketing & Sales)
21/4Deze onderbelichte factor bepaalt voor 80% ons gedrag 
14/4Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou
7/4Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen