Overtuigtip #-2010 van 681   |   Toon willekeurige tip →

Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

Door onze expert Tim Ruyssenaars

Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2021 (Overtuigtips)

Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een immense strijd tussen concurrenten is het belangrijk dat je meegaat met de tijd en geen speld in de hooiberg bent.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

En dat doet, jawel, de Aldi door in de commercial een verhaal volgens haar eigen kernwaarden uit te dragen. Op een bescheiden toon laat de reclame zien dat de consument onnodig te veel geld uitgeeft aan A-merken bij andere supermarkten. Daarbij maken ze een groot vooroordeel met de grond gelijk, namelijk dat producten van Aldi kwalitatief minder zijn. In haar meest recente tv-commercial grijpt Aldi op een eigen, en zeker sterke wijze, in.


“Want waarom zijn Aldi’s producten eigenlijk geen A-merken?” is de vraag die in de commercial wordt gesteld. Het antwoord daarop “Misschien omdat het niet op tv is geweest?”. Waar een A-merk al snel wordt geassocieerd met goeie kwaliteit, bevestigt de Aldi dat het hier slechts om naamsbekendheid en reputatie draait. De tactiek van de Aldi is duidelijk: op een bescheiden manier laten zien wie ze zijn. Het is ook niet vreemd dat de Aldi in de commercial niet voor een leuke manager, een gezellig gezin en meerdere vrolijke personages heeft gekozen. Aldi toont haar kwetsbaarheid door zich in de commercial niet beter voor te doen, maar haar pure identiteit te tonen.

Bescheiden of brutaal?

  • Bescheiden mensen worden sympathiek gevonden. Dit fenomeen is onder politici duidelijk zichtbaar. De meer ingetogen politieke leiders kunnen sneller op steun rekenen dan arrogante types. Wanneer zij verlies lijden vinden we sneller dat ze dat ‘verdienen’ volgens onderzoek van psycholoog Barry Schlenker. Sympathie is nu net het smeermiddel dat je ketting makkelijker laat lopen. Zeg bijvoorbeeld niet dat je beter bent dan je concurrent of collega, maar leg uit wat je hebt gedaan waardoor men zelf de conclusie kan trekken dat je beter bent dan die collega. Precies. net als de Aldi! 😉
  • Bescheiden mensen presteren beter volgens psycholoog Wade Rowatt van de Baylor Universiteit in Texas. Zijn studie laat zien dat medewerkers die in de ogen van hun teamleiders eerlijk en bescheiden zijn, betere prestaties verrichten op het werk.
  • Afdelingen met bescheiden leidinggevenden functioneren beter. Een leidinggevende die op reëel manier inzicht geeft in zijn prestaties is over het algemeen niet alleen geliefder, maar laat de hele afdeling beter presteren, blijkt uit onderzoek van Niels van der Kam.

Oftewel, zie hier de kracht van bescheidenheid.

Balance is the key
Bescheidenheid is een ondergewaardeerde eigenschap, maar zeker de moeite waard om te laten zien. Let wel op, het kan een hele mooie kwaliteit zijn, maar te veel van het goede kan ervoor zorgen dat je onzichtbaar blijft. Dit blijkt ook uit het kernkwadrant van Daniel Ofman. Ook zie je welke uitdaging en allergie dit met zich meebrengt. Houd dit dus altijd goed in je achterhoofd.
Om tot slot antwoord te geven op de titel van deze overtuigtip…volmondig ja!

Tim Ruyssenaars is bij Debatrix verantwoordelijk voor communicatieactiviteiten waaronder het uivoeren van campagnes, video- en fotografie en de wekelijkse overtuigtip. Daarnaast zorgt hij dat alle processen op het gebied van IT vlotjes verlopen. Tijdens zijn studie communicatie hield hij zich bezig met reclamepsychologie en studeerde af met een onderzoek naar het effect van communicatie op sociale cohesie.

Reageer op dit artikel

  1. Karin Groen schreef:

    Als je dit artikel doorstuurt dan krijgt de link een andere naam (debat boze kiezer voor je neus)

Laat een reactie achter

Elke week een tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Interessant en heel leerzaam.
Michel van der Koogh
Hoofd afdeling Beheer / Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Deze training geeft handvaten en energie om nieuwe uitdagingen op te pakken!
Chrétien Robben
Key Account Manager Market Access / Abbvie
De sessies waren super interactief, ondanks dat we elkaar via een beeldscherm zagen i.p.v. fysiek. De break-out rooms werkten eigenlijk hetzelfde als in het echt. Het effect was dus het overbrengen van de inhoud van de training erg goed ging en het totaal geen obstakel was dat de training remote gegeven werd. Een ander voordeel was dat via scherm delen de slides duidelijk in beeld waren en alles uitstekend te volgen was. Al met al een geslaagde remote sessie!
Rogério Andrade
Recruiter / Masters in Finance
Informatief, informeel, leuke discussies!
Jaapjan R
In de toekomst zou ik nogmaals kiezen voor een online training! Door de remote Masterclass ben ik bewust geworden over mijn huidige aanpak van werken en hoe dit anders zou kunnen. De training heeft online plaatsgevonden en is een nieuwe ervaring omdat je elkaar bijvoorbeeld niet in de ogen aan kunt kijken. Daarentegen zal ik in de toekomst nogmaals kiezen voor een online training! Dit omdat de training erg persoonlijk en intensief was. Daarbij gaven de break-out rooms je de ruimte om persoonlijk aan de slag te kunnen met de vraagstukken en scheelt het enorm dat je geen reistijd hebt om naar de locatie te gaan. Al met al heb ik de de training als zeer positief en inzichtelijk ervaren!
Tineke Bredewold - Van den Berg
Van Bruggen Adviesgroep


Volg direct een training!

3 sepHybride Meetings Leiden
8 sepLive sessie: Succesvol online & hybride vergaderen in Teams (Remote)
9 sepMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
17 sepTraject Strategische Expertcommunicatie
24 sepMasterclass Luisteren & Beïnvloeden (Rotterdam)
24 sepHybride Meetings Leiden
29 sepTED-waardig Presenteren (Utrecht)
8 oktSpeechwriting (Den Haag)
4 novMasterclass Inspirerend Presenteren
5 novVoorzitten & Gespreksleiden (Amsterdam)

Overzicht alle trainingen »

Overtuigtip: Hoe je met één simpele techniek beter contact maakt tijdens een online meeting

28/7 - Bij normale gesprekken is het al irritant als iemand steeds wegkijkt. Bij online meetings lijkt het wel de standaard! Het is vrijwel onmogelijk om elkaar recht in de ogen aan...

Lees verder »

Overtuigtip: Dit is een van de grootste beginnersfouten bij hybride vergaderen

15/7 - Eigenlijk wisten we het al: de interactie van een gesprek wordt in hoge mate bepaald door hoe je precies zit. Als je bij een eerste klantgesprek recht tegenover de klant...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

9/7Debatrix Update: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens hybride vergaderingen
8/7Zo houd je simpel contact met je publiek via een LinkedIn QR-code
28/6Dit waren onze eerste 25 overtuigtips van 2021!
24/6Hoe wij de Nederlandse Vrouwen Raad helpen om media-aandacht goed te benutten