Overtuigtip #-2010 van 666   |   Toon willekeurige tip →

Bescheidenheid siert de mens, maar helpt het je ook om verder te komen?

Door onze expert Tim Ruyssenaars

Gepubliceerd op woensdag 24 februari 2021 (Overtuigtips)

Even geleden lanceerde het bescheiden broertje onder de grotere supermarkten voor het eerst een campagne met tv-commercials. Ze besloten om de stap naar het heden te maken. Waarom? In een immense strijd tussen concurrenten is het belangrijk dat je meegaat met de tijd en geen speld in de hooiberg bent.

(Ontdek nu onze succesvolle remote masterclasses)

En dat doet, jawel, de Aldi door in de commercial een verhaal volgens haar eigen kernwaarden uit te dragen. Op een bescheiden toon laat de reclame zien dat de consument onnodig te veel geld uitgeeft aan A-merken bij andere supermarkten. Daarbij maken ze een groot vooroordeel met de grond gelijk, namelijk dat producten van Aldi kwalitatief minder zijn. In haar meest recente tv-commercial grijpt Aldi op een eigen, en zeker sterke wijze, in.


“Want waarom zijn Aldi’s producten eigenlijk geen A-merken?” is de vraag die in de commercial wordt gesteld. Het antwoord daarop “Misschien omdat het niet op tv is geweest?”. Waar een A-merk al snel wordt geassocieerd met goeie kwaliteit, bevestigt de Aldi dat het hier slechts om naamsbekendheid en reputatie draait. De tactiek van de Aldi is duidelijk: op een bescheiden manier laten zien wie ze zijn. Het is ook niet vreemd dat de Aldi in de commercial niet voor een leuke manager, een gezellig gezin en meerdere vrolijke personages heeft gekozen. Aldi toont haar kwetsbaarheid door zich in de commercial niet beter voor te doen, maar haar pure identiteit te tonen.

Bescheiden of brutaal?

  • Bescheiden mensen worden sympathiek gevonden. Dit fenomeen is onder politici duidelijk zichtbaar. De meer ingetogen politieke leiders kunnen sneller op steun rekenen dan arrogante types. Wanneer zij verlies lijden vinden we sneller dat ze dat ‘verdienen’ volgens onderzoek van psycholoog Barry Schlenker. Sympathie is nu net het smeermiddel dat je ketting makkelijker laat lopen. Zeg bijvoorbeeld niet dat je beter bent dan je concurrent of collega, maar leg uit wat je hebt gedaan waardoor men zelf de conclusie kan trekken dat je beter bent dan die collega. Precies. net als de Aldi! 😉
  • Bescheiden mensen presteren beter volgens psycholoog Wade Rowatt van de Baylor Universiteit in Texas. Zijn studie laat zien dat medewerkers die in de ogen van hun teamleiders eerlijk en bescheiden zijn, betere prestaties verrichten op het werk.
  • Afdelingen met bescheiden leidinggevenden functioneren beter. Een leidinggevende die op reëel manier inzicht geeft in zijn prestaties is over het algemeen niet alleen geliefder, maar laat de hele afdeling beter presteren, blijkt uit onderzoek van Niels van der Kam.

Oftewel, zie hier de kracht van bescheidenheid.

Balance is the key
Bescheidenheid is een ondergewaardeerde eigenschap, maar zeker de moeite waard om te laten zien. Let wel op, het kan een hele mooie kwaliteit zijn, maar te veel van het goede kan ervoor zorgen dat je onzichtbaar blijft. Dit blijkt ook uit het kernkwadrant van Daniel Ofman. Ook zie je welke uitdaging en allergie dit met zich meebrengt. Houd dit dus altijd goed in je achterhoofd.
Om tot slot antwoord te geven op de titel van deze overtuigtip…volmondig ja!

Tim Ruyssenaars is bij Debatrix verantwoordelijk voor communicatieactiviteiten waaronder het uivoeren van campagnes, video- en fotografie en de wekelijkse overtuigtip. Daarnaast zorgt hij dat alle processen op het gebied van IT vlotjes verlopen. Tijdens zijn studie communicatie hield hij zich bezig met reclamepsychologie en studeerde af met een onderzoek naar het effect van communicatie op sociale cohesie.

Reageer op dit artikel

Er zijn nog geen reacties. Wat vind jij van dit artikel?

Laat een reactie achter

Mis geen enkele tip

Ontvang net als 15.000+ lezers elke week een praktische overtuigtip!

Uitschrijven kan elk moment
Laat mij overtuigen op de volgende manieren
Cadeau — Meld je nu aan en ontvang direct de beste tips van de laatste jaren

Reacties op onze trainingen


Enorme aanwinst om beter en overtuigender te spreken en tekst en boodschappen in het gewenste perspectief te 'framen' en om het frame van anderen te ontwijken. Aanrader!
Herbert Klinkvis
Marketing Data Analist / Monuta
De training vond ik inspirerend en leerzaam. Je krijgt gewoon honger naar meer!
Amanda Mackintosh
International spokesperson / Bayards BV
Leerzaam met mooie handreikingen.
Michel Weber
Afdelingshoofd Informatie Management
Deze training was dusdanig inspirerend dat ik het jammer vind dat ik mijn werk als kabinetsmedewerker heb verruild voor dat van communicatieadviseur - minder speeches te schrijven.. ;-)
Sietske Nagelkerke
Communicatieadviseur / Gemeente Tholen
Een intense, leuke en vooral leerzame Masterclass!
Miguel Kooreman
Visual / UX Designer / UnitID


Volg direct een training!

30 aprOnline Inspireren (Online)
11 meiMasterclass Persoonlijke Overtuigingskracht (Amsterdam)
12 meiOnline impact maken in MS Teams (Online)
26 meiOnline Meetings Leiden (Online)
27 meiMasterclass Inspirerend Presenteren
2 junSpeechwriting
9 junTED-waardig Presenteren
16 juniMasterclass Luisteren & Beïnvloeden
25 junOnline Inspireren (Online)
30 junVoorzitten & Gespreksleiden

Overzicht alle trainingen »

Overtuigtip: Deze effectieve manier van leren was nooit eerder zo toegankelijk voor jou

14/4 - Er zijn maar weinig dingen zo vervelend als jezelf terugzien en horen op video. Tegelijkertijd is het een enorm krachtige tool voor reflectie en prestatieverbeteringen van jouw softskills. In deze...

Lees verder »

Overtuigtip: Beïnvloeden: Hebben is beter dan krijgen

7/4 - Waarom mag je in de Apple Store oneindig spelen met de nieuwste Apple spullen? De magie hierachter is dezelfde als het ‘Six months free return’ beleid van de e-retailer Zappos,...

Lees verder »

Meer nieuws & publicaties

26/3Deze kleine verandering maakt een wereld van verschil wanneer jij presenteert in Teams
25/3Iets (laten) onthouden? Deze techniek is 50% effectiever dan de gebruikelijke technieken
17/3Het grote slotdebat en waarom je de olifant beter kunt benoemen
10/3Hoe jij makkelijker wegkomt met het maken van fouten (zoals Mark Rutte)